'Stop met ontkennen biologische werkelijkheid: geslacht doet er wél toe'

Geslacht doet er wél toe. Dat zegt drs. Elise van Hoek in een ingezonden bijdrage in EW Magazine. Ze is socioloog en manager onderzoek & beleid bij NPV-Zorg voor het leven.
De nieuwe transgenderwet, waarover de Tweede Kamer binnenkort debatteert, moet het eenvoudiger maken voor mensen om juridisch van geslacht te veranderen. Zonder bijvoorbeeld een second opinion van een pscycholoog. "Deze wet creëert een nieuwe werkelijkheid die grote gevolgen kan hebben," zo stelt Elise van Hoek vast. Er is met de nieuwe wet dan "geen definitie meer van wat een man of een vrouw is."
Als we de zichtbare en biologische realiteit inruilen voor postmodern relativisme verliezen we als maatschappij visie op de werkelijkheid, zo stelt de sociologe. Of iemand man of vrouw is, bestaat dan alleen nog in het hoofd van de persoon die zegt man of vrouw te zijn. "Je kunt je dus een vrouw noemen, maar een penis hebben. Of zeggen dat je een man bent, maar je eigen kind baren."
Kritiek op deze ontwikkeling hebben, wordt niet gewaardeerd, constateert Elise van Hoek verder. Wat daarmee op het spel staat, is de vrijheid om vragen te stellen en je mening te uiten over deze ontwikkeling. "Dan klinkt het verwijt dat je de transidentiteit van mensen in twijfel zou trekken, hun diepste zelf niet erkent en je hen daarmee pijn doet, schade toebrengt of trauma’s vergroot. Tegelijk wordt zo elk gesprek onmogelijk gemaakt. En dat is ernstig. [..] Dit raakt de vrijheid in onze samenleving om onze gedachten te uiten."
"We moeten de signalen van toenemende chaos over man-vrouw-definities, de druk en dwang tegen wie zich verzet en de explosief stijgende transitiewens bij jongeren uiterst serieus nemen. Een wetswijziging is het laatste dat daar nu bij past."