Democratische ramp op komst in VS: meer dan een miljoen kiezers stappen over naar Republikeinen
Meer dan een miljoen Democraten zijn het afgelopen jaar overgestapt naar de Republikeinen, zo blijkt uit onderzoek. Dit terwijl de zogeheten midterm-verkiezingen eraan komen.
Bijzonder nieuws uit de Verenigde Staten. Volgens onderzoek van The Associated Press zijn er meer dan een miljoen Amerikanen overgestapt van de Democraten naar de Republikeinen. Veel minder Amerikanen bewandelden de omgekeerde weg. Dit is een duidelijke trendbreuk vergeleken met de periode Trump.
Dat melden verschillende Amerikaanse media. Er wordt gesproken over een politieke verschuiving die door het land waarneembaar is: in tal van verschillende staten (Democratisch en Republikeins) en ook in zowel grote als kleine steden. Het is een verschuiving die plaatsvond sinds Joe Biden namens de Democraten president is. Het lijkt erop dat veel zwevende stemmers, die tijdens de meest recente verkiezingen Trump de rug toekeerden, nu terugkeren naar de Republikeinen uit onvrede over het Democratische beleid van Biden.
Vooral in de buitenwijken van tal van grote steden is de verschuiving groot. Hier wonen veel hoogopgeleide zwevende kiezers die nu kiezen voor de Republikeinen. Denk daarbij aan steden als Atlanta, Denver, Cleveland en Pittsburgh. Maar ook in middelgrote steden winnen de Republikeinen terrein. Kiezers geven desgevraagd aan dat het in veel gevallen meer een stem tégen links is dan een stem vóór rechts.
Bij het onderzoek werd er gekeken naar de in totaal 1,7 miljoen Amerikanen die in het afgelopen jaar besloten om van partij te veranderen. Maar liefst tweederde van hen ging van de Democraten naar de Republikeinen en een derde bewandelde de omgekeerde weg. Het wisselen van partij is op zichzelf niet zo vreemd en gebeurt veelvuldig in de Verenigde Staten. Er is echter wel een opvallende trendbreuk zichtbaar: onder het bewind van Trump besloten er juist meer Republikeinen lid te worden van de Democratische partij. Dat is nu dus andersom.
Het nieuws komt voor de Democraten zeer ongelegen en er is zelfs sprake van enige paniek. In november vinden namelijk de zogeheten midterm-verkiezingen plaats. Deze verkiezingen vallen altijd tussen twee presidentsverkiezingen in. Daarbij wordt het Huis van Afgevaardigden gekozen en 34 van de 100 zetels in de Senaat. Daarnaast worden er in 39 staten verkiezingen gehouden en kiezen tal van stedne burgemeesters.