Duitsland: linkse regering klaagt burgers massaal aan voor smaad
De afgelopen drie jaar zijn meer dan 1.300 Duitse burgers aangeklaagd wegens 'het vermeend beledigen van overheidsfunctionarissen'. Vooral onder de huidige linkse regering, bestaande uit de SPD, Groenen en FDP, is het aantal rechtszaken aanzienlijk toegenomen, meldt Apollo News.
Staat de vrijheid van meningsuiting onder druk in Duitsland?
De koers van de huidige Duitse regering, een coalitie van de sociaaldemocraten (SPD), Groenen en Vrije Democraten (FDP), heeft veel ophef veroorzaakt over de vrijheid van meningsuiting.
Regeringsfunctionarissen uit deze linkse coalitie slepen opvallend veel burgers voor de rechter, wat voor controverse zorgt. Vooral Robert Habeck, minister en vice-kanselier, en Annalena Baerbock, minister van Buitenlandse Zaken, dienen bijzonder veel klachten in. Gezamenlijk hebben zij meer dan 1.300 klachten ingediend. Een aanzienlijk deel van deze klachten richt zich op social media-berichten, commentaren en memes.
Een opvallend geval dat veel aandacht kreeg in de Duitse media was de zaak van Stefan Niehoff, een gepensioneerde man wiens huis werd binnengevallen door de politie. Dit gebeurde nadat hij een meme had gedeeld waarin Habeck werd aangeduid als een "imbeciel". Tijdens de inval nam de politie diverse apparaten in beslag. Volgens de aanklager draaide de inval enkel om de meme, die werd gezien als een poging om de rol van Habeck in de Duitse regering te ondermijnen.
Habeck heeft aangegeven dat er strengere regulering nodig is op sociale media-platforms. Volgens hem is dit noodzakelijk om desinformatie tegen te gaan en "de regels van fatsoen en democratie te handhaven." De juridische basis voor veel van deze klachten is sectie 188 van het Duitse Wetboek van Strafrecht. Deze wet, ingevoerd tijdens het kanselierschap van Angela Merkel, biedt politici de mogelijkheid om juridische stappen te ondernemen als zij vinden dat lasterlijke opmerkingen hun officiële taken belemmeren. Veroordelingen onder deze wet kunnen leiden tot boetes en in ernstige gevallen zelfs gevangenisstraffen tot drie jaar.