Brazilië: Bolsonaro riskeert celstraf in politiek proces
De Braziliaanse oud-president Jair Bolsonaro staat voor een juridisch en politiek kruispunt. De federale politie van Brazilië heeft Bolsonaro en 36 andere verdachten beschuldigd van betrokkenheid bij een vermeende staatsgreeppoging. De aanklachten werden donderdag werden ingediend bij het Hooggerechtshof,
De beschuldigingen zijn niet gering: Bolsonaro en zijn bondgenoten zouden geprobeerd hebben om na zijn verlies in de verkiezingen van 2022, de macht te behouden. De conservatieve oud-president verloor destijds nipt van de linkse Luiz Inácio Lula da Silva. Bolsonaro ontkent de beschuldigingen ten stelligste en stelt dat hij geen enkele poging heeft ondernomen om illegaal aan de macht te blijven.
Het bewijsmateriaal, dat volgens rapporten uit 700 pagina’s bestaat, ligt nu bij de procureur-generaal, Paulo Gonet. Hij zal beslissen of er een officiële aanklacht wordt ingediend of dat de zaak wordt gesloten. Bolsonaro’s advocaat wacht intussen op inzage in de volledige documenten.
Lawfare: politieke tactieken of gerechtigheid?
Bolsonaro geldt als een spilfiguur van conservatieve politiek in Latijns-Amerika. Zijn aanhangers spreken daarom van ‘lawfare’, een term die verwijst naar het gebruik van juridische middelen om politieke tegenstanders uit te schakelen. Sinds zijn verkiezingsnederlaag zijn meerdere juridische stappen tegen de oud-president genomen. Onder de beschuldigingen vallen onder andere:
- Het illegaal binnenbrengen van diamanten juwelen zonder aangifte.
- Het vervalsen van vaccinatiestatussen, een beschuldiging die Bolsonaro eveneens ontkent.
- Het misbruiken van gezag door vraagtekens te zetten bij verkiezingsfraude en het stemsysteem.
In een ander proces is Bolsonaro al verbannen van politieke deelname tot 2030. Dit verbod heeft de politieke toekomst van de conservatieve leider zwaar onder druk gezet.
Ondanks de juridische tegenslagen blijft Bolsonaro hoopvol. De recente herverkiezing van Donald Trump in de Verenigde Staten heeft zijn aanhangers nieuw optimisme gegeven. Voor velen symboliseert Trumps overwinning een keerpunt in de strijd tegen wat zij zien als politieke vervolgingen. Bolsonaro zelf heeft herhaaldelijk aangegeven dat hij, ondanks het politieke verbod, van plan is om zich in 2026 opnieuw kandidaat te stellen.
Een scherpe tegenstelling
Bolsonaro’s positie staat in schril contrast met de groeiende kracht van de linkse regering onder president Lula. De politieke verdeeldheid in Brazilië lijkt daarmee groter dan ooit. Terwijl conservatieve kringen hoop putten uit internationale ontwikkelingen, zet Lula zijn beleid voort met de steun van een sterke achterban.
De beschuldigingen tegen Bolsonaro worden verder bemoeilijkt door een reeks incidenten die de politieke spanning in Brazilië verhogen. Dinsdag werden vier soldaten en een federale politieagent gearresteerd op verdenking van het beramen van een complot om president Lula en een rechter van het Hooggerechtshof te vermoorden. Het Hooggerechtshof zelf was recent het doelwit van een mislukte bomaanslag, waarbij de dader zelfmoord pleegde. Tot op heden zijn de motieven voor deze aanvallen onduidelijk.
De komende maanden zullen cruciaal zijn voor Bolsonaro. Als hij schuldig wordt bevonden aan de staatsgreeppoging, kan hij een gevangenisstraf tegemoetzien en zal een politieke terugkeer in 2026 vrijwel onmogelijk worden.