Zitten er straks burgemeesters in de cel omdat ze weigeren Russische energiecontracten op te zeggen?
Onder burgemeesters is er steeds meer verzet om de energiecontracten die ze hebben met het Russische Gazprom op te zeggen. Want zo stellen zij, doen ze dat wel dan stijgen de energieprijzen van hun burgers met gigantische proporties. En die burgers willen zij daartegen beschermen. Volgens het ministerie van energieminister Rob Jetten kan het verzet ertoe leiden dat er burgemeesters de cel in moeten. En dat is zacht gezegd een zorgwekkende ontwikkeling, vinden veel mensen.
Op dit moment is het zo dat het Russische moederbedrijf Gazprom nog wel de enige aandeelhouder is van het Duitse filiaal van Gazprom, waar Nederlandse gemeenten contracten mee hebben. Het Duitse Gazprom heeft echter vanwege Europese sancties geen zeggenschap meer en ook geen invloed op waar geld naar toe stroomt. Sindsdien verdwijnen de inkomsten dus niet meer richting Rusland. Met andere woorden: zo Russisch is het gas van Nederlandse gemeenten in zekere zin niet meer.
De contracten met Gazprom Energy opzeggen gaat niets veranderen aan het wel of niet laten groeien van de Russische oorlogskas. De kans dat de Russische staatskas er juist meer voordeel bij heeft, is veel groter. Als gemeenten wisselen van contract dan krijgen ze gemixt gas, met daarbij hoogstwaarschijnlijk Russisch gas, tegen een veel hogere prijs, waardoor Rusland juist meer verdient.
Tegenover Nieuwsuur heeft energieminister Rob Jetten (D66) en zijn ministerie gezegd dat het "strafbaar kan zijn om energiecontracten niet op te zeggen". Ze bevestigen dat het zou kunnen zijn dat wethouders en burgemeesters de cel in moeten gaan als ze niet gehoorzamen. Lees: doen wat Rob Jetten wil. Immers: zaken doen met Rusland is strafbaar in Nederland.
Lees ook: Russische Gazprom boekt recordwinst.
Bekijk de schokkende reportage vanaf 1:30:
CDA-kamerlid @HenriBontenbal wil duidelijkheid van minister Jetten over het dwingen van gemeenten om hun gascontracten met Gazprom op te zeggen. #Nieuwsuur pic.twitter.com/reT5I3TBpR
— Nieuwsuur (@Nieuwsuur) August 31, 2022