Op Twitter deelt Bosma een nieuwsartikel. Daaruit blijkt dat Nederlandse mediamakers bij RTL en NPO zich steeds meer bewust zijn van het gebrek aan diversiteit in hun programma's. Zo is slechts drie op de tien personen in de nieuwsmedia een vrouw, en zelfs onder die vrouwen is weinig diversiteit. Het gaat veelal om blanke, heteroseksuele en slanke vrouwen.
Dit moet op de schop, vindt RTL-directeur Peter van der Vorst. Het vermeende MeToo-schandaal bij de talentenjacht The Voice heeft 'meer bewustzijn gecreëerd'. Nu is het gelijkheidsdenken "een vast onderwerp van gesprek geworden op de werkvloer". RTL houdt nu bijvoorbeeld bij hoeveel mannen, vrouwen en mensen met een migratieachtergrond aan tafel zitten bij praatprogramma's.
Daaruit heeft RTL wat conclusies kunnen trekken. "We zijn nog vrij wit," bekent Van der Vorst in een interview met vrouwenbelangenorganisatie WOMEN INC. De focus komt ook steeds meer te liggen op meer diversiteit binnen de teams.
Bij de NPO is het niet anders. Het personeelsbeleid en het media-aanbod moeten diverser en inclusiever. Sherida Zorg is hiervan de projectleider. Zij zegt: "Het gaat vooral om meer mensen van niet-westerse afkomst." De voortgang wordt gemeten door twee universiteiten: Universiteit Antwerpen en Universiteit van Amsterdam.
Martin Bosma kan zich niet vinden in het nieuwe beleid van de media-omroepen. 'Minder blanken. Dat is het doel. Mensen beoordelen op hun huidskleur,' schrijft hij op Twitter. Eerder zei Bosma al dat het goed zou zijn om de NPO "in stappen af te breken totdat het niet meer bestaat". Volgens Bosma is de NPO "zo links als de hel" en kijkt er niemand onder de 40 jaar nog naar hun televisieprogramma's.