De parlementaire enquête over de aardgaswinning in Groningen. Op dinsdag werd oud-Kamerlid voor GroenLinks, Liesbeth van Tongeren, ondervraagd door de commissie. Tot 2018 zat Van Tongeren in de Tweede Kamer, en in die tijd maakte zij zich hard voor de Groningse gedupeerden van de aardgaswinning. Zo stelde zij voor dat er twee ton uit de begroting werd vrijgemaakt voor Groningers die hun recht wilden halen bij de staat. Hiervoor kreeg Van Tongeren een kamermeerderheid, en dus zou het voorstel werkelijkheid worden. Maar toch was er één obstakel: Henk Kamp (VVD), destijds Minister van Economische Zaken, moest zijn handtekening eronder zetten. En dit weigerde hij, omdat hij vond "dat burgers niet tegen de Nederlandse staat moeten kunnen procederen". Daarom ging de twee ton aan amendement niet door.
Tijdens de ondervraging spreekt Van Tongeren haar onvrede uit over de gang van zaken des tijds. Groningers deden vele pogingen om compensatie te krijgen van de staat. Maar Van Tongeren constateert dat het de Groningers erg lastig werd gemaakt in de procedures. Zo boekten ze succes tegen de staat via de arbiters, maar vervolgens werden de arbiters afgeschaft. Daarna boekten ze succes met het Centrum Veilig Wonen (CVW), maar ook deze manier van schade-afhandeling werd uiteindelijk uit de wet gehaald en overgebracht naar het bestuursrecht.
"Ik vind dat als je in een democratische rechtstaat woont en werkt, dat verandering van hoe zaken behandeld worden in het recht nodig zijn om tegen te houden dat Groningers hun recht krijgen. Dat vond ik ook echt heel lastig en ingrijpend, en ook daar heb ik maar heel beperkt invloed op kunnen hebben," zegt Van Tongeren tegen de commissie.