Tijdens het commissiedebat omtrent de ontwikkelingen rondom het coronavirus kaartte Kamerlid Pieter Omtzigt de hoge oversterfte in Nederland en het Westen aan. Volgens de politicus moet men zich niet verschuilen achter privacyredenen om zo belangrijke data niet te hoeven publiceren. Volgens Omtzigt is het namelijk van belang om de reden achter de stijging te onderzoeken.
"Als je een oversterfte hebt van in augustus 1300 en in juli nog veel meer, dan heb je te maken met een crisis in de publieke gezondheidszorg. Een crisis als er 10.000 mensen meer per jaar sterven dan je verwacht. In het onderzoek kon niet uitgelegd worden waarom. Ik wil natuurlijk wél weten waarom die mensen gestorven zijn. Daar was het hele onderzoek voor bedoeld. Als ik het wist was er geen onderzoek nodig."
"In Amerika zien we nu zelfs een daling van de levensverwachting met 2,5 jaar, waardoor ze 20, 25 jaar terug zijn in de tijd. Dat is het verlies wat we zien in westerse landen op dit moment aan publieke gezondheidszorg. Het is massief."
Volgens Omtzigt is er dus genoeg reden om deze data, ondanks avg-wetgeving, te onderzoeken.