Jarenlang vond er nauwelijks een openlijke strijd binnen de VVD plaats om de prominente partijfuncties, maar dit jaar is anders dan anders, zo concludeert NOS-verslaggever Wilma Borgman:
"Sinds de VVD de grootste werd bij de verkiezingen in 2010 is het stil geworden in de partij. Openlijke kritiek wordt gezien als electoraal gevaarlijk. Kiezers zouden kunnen denken dat er verdeeldheid is, en na de clash tussen Mark Rutte en Rita Verdonk in 2006 is de VVD daar allergisch voor. Jarenlang werd die stilte geaccepteerd als prijs voor de macht van de partij van de premier, maar de stemming is aan het omslaan. Op bijeenkomsten hoor je hardop mensen klagen over de ideologische leegte en het gebrek aan profiel. Zo langzamerhand is voor een groot deel de prijs te hoog aan het worden."
VVD'ers kunnen stemmen op twee kandidaten: Onno Hoes en Eric Wetzels. Beide kandidaten zijn van mening dat de partij kleurloos is geworden en dat de landelijke afdeling van de partij te veel een stempel drukt op de partij koers.
Wetzels, die al kortstondig interim partijvoorzitter was in 2017 en voorzitter is bij diverse lokale afdelingen, pleit voor meer aandacht voor de lokale afdelingen en hun meningen.
'Ik wil graag voorzitter worden van de VVD omdat ik denk dat onze partij een voorzitter nodig heeft die er vooral voor alle leden in Nederland is en niet alleen voor de Haagse politici. Dat vraagt om een voorzitter die zelf geen politieke ambities heeft en door de leden van onderaf wordt voorgedragen. Een voorzitter die de politieke vertegenwoordigers in Den Haag scherp houdt op een stevige liberale koers. De partijvoorzitter moet dus elke week naar Den Haag gaan om onze politieke toppers te vertellen wat er bij de leden speelt en zichzelf niet zien als een reserve-lid van het kabinet', aldus Wetzels over zijn visie als partijvoorzitter.
Onno Hoes is de huidige waarnemend voorzitter van de partij en heeft als voormalig burgemeester de nodige bestuurlijke ervaring. Ook Hoes is van mening dat de landelijke top vaker "weer de zaaltjes in moet".
Beide kandidaten willen de huidige Haagse dominantie omverwerpen, de grote vraag is nu in welk van de twee kandidaten de leden het meeste vertrouwen hebben.