Berkamp gaat nu dus aangifte doen tegen het lekken van informatie rondom het onderzoek.
"Het presidium heeft zaterdagochtend besloten aangifte te doen vanwege het lekken van vertrouwelijke informatie," staat in een verklaring. "De voorzitter doet maandag namens het presidium aangifte. Het presidium stuurt de Tweede Kamer uiterlijk maandag een brief over het proces rondom het voorgenomen onderzoek."
Op het lekken van vertrouwelijke informatie staat maximaal een jaar gevangenisstraf of een geldboete van 22.500 euro. Doorgaans lukt het niet om een schuldige aan te wijzen.
Zondagavond zette Pieter Omtzigt al zijn vraagtekens bij een eventuele aangifte. Maandag heeft het Kamerlid nader uitgelegd waarom hij kritisch tegenover de aangifte staat.
'Een paar gedachten over de aangifte vanmorgen: een lek uit het presidium is een ambtsmisdrijf. (Art. 272 Sr) Als een ambtenaar dit doet, dan volgt aangifte bij het OM en vervolging. Als een Kamerlid dit doet, is aangifte zinloos. Er is dan een andere weg: artikel 119 van de Grondwet. De Kamer (meerderheid) of regering besluit dan tot vervolging. De Procureur-Generaal bij de Hoge Raad voert de vervolging dan uit', schrijft het Kamerlid.
Hij vervolgt: 'Bij ambtsmisdrijf en van een Kamerlid (zoals een presidium lid) is aangifte bij de politie/OM dus zinloos. In 2014 was een lek uit de commissie Stiekem. Zijlstra (voorzitter) deed aangifte. Na een jaar zei het OM: dit is een ambtsmisdrijf. Dus stelde de Kamer een commissie in. Die deed drie maanden onderzoek en vond niets. De conclusie van de Kamer: de procedure rond ambtsmdrijven in onwerkbaar (je vindt dus nooit wat). Advies; verander de wet. Een echte herziening van de wet moet nog steeds plaatsvinden.'
Omtzigt wijst Nederlanders erop dat er voor de Toeslagenaffaire ook niemand is vervolgd voor ambtsmisdrijven, dus dat de kans op vervolging ook nu minimaal is.
'Zelfs in het toeslagenschandaal - waar toch echt 13 wetten overtreden zijn en meer - is niemand vervolg voor ambtsmisdrijven. En een van de ambtsmisdrijven is toch echt het niet uitvoering geven aan de wet. En dat gebeurde zeer stelselmatig. Maar goed: zeer benieuwd hoe het presidium aangifte gaat doen. Bij de politie? Of de procedure rond ambtsmisdrijven.'