Dit jaar liep de organisatievergunning van Stichting Pride Amsterdam af. En dat betekent voortaan een metamorfose voor het jaarlijkse festival. In 2023 zal het festival, met twee organisatoren, twee keer zo lang duren, en zich ook op veel meer thema's gaan focussen. Een homoseksuele geaardheid of transseksualiteit zijn niet langer de hoofdthema's, want: "Er is nu veel meer bewustzijn over dat gender en seksualiteit een spectrum is." aldus Aynouk Tan.
Daarom komt er nu een naamsverandering: geen 'Gay Pride' meer, maar 'Gay & Pride'. Dit is volgens Tan best logisch: "Queer zijn gaat veel verder dan man, vrouw, hetero of homo." Het is volgens de organisatoren belangrijk dat het festival zo inclusief en divers mogelijk wordt.
Volgend jaar gaat het festival zich ook richten op andere maatschappelijke thema's. Niet alleen seksuele geaardheid en genderidentiteit zullen in de aandacht staan, maar ook "vluchtelingen, ongedocumenteerden en sekswerkers", aldus Tan. Al deze groepen zijn volgens hem namelijk met elkaar verbonden, omdat ze allemaal moeten emanciperen. Een andere oprichter, Roustayar, zegt: "Een persoon bestaat niet uit één identiteit. Ik ben een trans persoon van kleur, met een migratie- en vluchtelingenachtergrond."
Daarnaast komt er aandacht voor de klimaat- en dekolonisatiebeweging. Volgens Roustayar "wordt het globale zuiden harder getroffen door klimaat dan wij". Het feit dat westerse landen meer vervuilen en zo andere landen opzadelen met klimaatlast, vindt Roustayar een vorm van neokolonialisme.
Tan is erg blij met de nieuwe ontwikkelingen rondom de Gay Pride: "De lhbtqia+-beweging is lang op één hoop gegooid, we gaan ons nu individualiseren."