Omtzigt haalt uit: "We hebben veruit de hoogste gasprijs van Europa"
Tijdens een debat over de afbouw van de salderingsregeling voor kleinverbruikers heeft Kamerlid Pieter Omtzigt hard uitgehaald naar het kabinetsbeleid. Hij merkt namelijk op dat er in Nederland twee keer zoveel wordt betaald voor gas dan in Duitsland en België, terwijl onze buurlanden "verrekt veel" Nederlands gas stoken. Ook vindt Omtzigt dat de toezichthouder ACM moet ingrijpen in de energiemarkt.
Omtzigt merkte eerder al een bepaalde scheefheid in de gasmarkt op. Nederland wint zelf gas uit de Noordzee, de Waddenzee en Groningen. 90 procent hiervan gaat echter direct naar het buitenland, maar niemand weet exact naar welke landen of welke buitenlandse partijen. Dit omdat de contracten geheim zijn. Pieter Omtzigt pleit al langere tijd voor transparantie in deze gascontracten.
Daarnaast vindt Omtzigt het niet vreemd dat veel Nederlandse huishoudens hun gasrekeningen niet meer kunnen betalen. Het is namelijk zo dat Nederlanders gemiddeld veel meer voor gas betalen dan in andere Europese landen, merkt Omtzigt op.
Maandag, in het eerste debat na het kerstreces, kaart Omtzigt opnieuw deze scheefheid aan. "We hebben veruit de hoogste gasprijzen van Europa," zegt hij. "Iemand ligt hier helemaal dubbel, want onze huishoudens betalen het dubbele van wat er in België of Duitsland wordt betaald. Dat zijn landen waar verrekt veel Nederlands gas wordt gestookt. Dat is niet te verklaren door de iets hogere belastingtarieven in dit land."
Ook pleit hij opnieuw dat de toezichthouder ACM moet ingrijpen in de gasmarkt: "Als er hier een werkende energiemarkt zou zijn, zou er nu een slimme energieleverancier zijn die zegt: 'U kunt bij mij komen. Ik bied u een variabel contract aan, maar niet een per uur variabel contract. Ik ga het aanbieden voor €1,25.' Het feit dat die er niet is, laat zien dat de markt niet goed werkt en dat de ACM als marktmeester nu moet optreden. Elke maand dat er niet wordt opgetreden, betalen wij miljarden subsidie aan energiebedrijven, die andere landen niet betalen, terwijl ze daar niet meer aan gas kwijt zijn."