Al in september vreesde Omtzigt dat, naast de Nederlandse burger, vooral ook energiebedrijven zouden gaan profiteren van het aangekondigde energieprijsplafond. "Een risico is dat vooral energiemaatschappijen hier miljarden aan verdienen. Dat hangt van de vormgeving af," zei hij bij BNR Nieuwsradio.
De vormgeving van het energieprijsplafond: dat vond Omtzigt dus belangrijk. Aangezien de overheid toch wel zou gaan betalen voor de gasprijzen, hield Omtzigt het namelijk voor mogelijk dat energiebedrijven gigantisch de gasprijs konden verhogen. De overheid zou de overheid rechtstreeks de energiesector spekken.
Maar met een goede vormgeving zou zoiets kunnen worden voorkomen. Omtzigt hamerde daarom in de afgelopen maanden meermaals op een maximumprijs op gas. 'Bij een prijsplafond hebben huishoudens met een gemiddeld gebruik geen prijsprikkel. Als het gas tegen een woekerprijs verkocht wordt, betaalt de staat het, niet de consument. [...] Daarom: regering, stel die regels, ander betalen we ons blauw als gemeenschap aan energieleveranciers,' riep hij het kabinet op.
Vattenfall verhoogt gasprijs
Maar het mocht niet baten. Al in november kondigde energieleverancier Vattenfall aan dat per 1 januari de gasprijs aanzienlijk omhoogschiet. Nu is het een feit geworden: van 2,02 euro naar 3,22 euro per kuub, terwijl de gasprijs in december 2022 juist nog daalde. Omtzigt heeft berekend dat Vattenfall per kuub ruim een euro winst maakt.
"Het [energieprijsplafond] is een subsidieregeling geworden voor energiebedrijven," concludeerde Omtzigt in december. Hij hekelt de gang van zaken betreffende Vattenfall, en eist nu dat de toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) ingrijpt. Gasleveranciers mogen namelijk volgens de gaswet (artikel 44) alleen 'op een betrouwbare wijze en tegen redelijke tarieven en voorwaarden prijzen hanteren', dus geen woekerwinsten boeken, schrijft Omtzigt.
Per 1 maart zal er een maximumprijs op gas gelden, dus vanaf dan is het in elk geval voorbij met de woekerwinsten voor bijvoorbeeld Vattenfall. Maar Omtzigt wil ook dat er in januari en februari een maximumprijs gaat gelden. Daarom wil hij dat de toezichthouder gaat afdwingen dat ook Vattenfall zich aan dit wetsartikel houdt.