ECB onthult: digitale euro wordt gratis en met weinig beperkingen

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft voor het eerst concrete ontwerpdetails bekend gemaakt over de aanstaande digitale euro. Het nieuwe betaalmiddel moet gratis te gebruiken zijn, en zonder veel beperkingen, laat ECB-bestuurder Fabio Panetta maandag weten. Ook heeft de ECB niet de ambitie om persoonlijke data van zijn gebruikers te gaan opslaan, aldus Panetta.
"De digitale euro zal een algemeen goed zijn," zegt Panetta tegen het Europese committee over Economische en Geldzaken. "Het zal daarom logisch zijn als de basisdiensten gratis zijn - bijvoorbeeld wanneer de digitale euro wordt gebruikt om iemand anders te betalen, zoals het geval is met contant geld."
Ook voegt Panetta hieraan toe dat de ECB zijn gebruikers geen accounts laat aanmaken, en dat gebruikers geen vaste, geprogrammeerde betalingen zullen kunnen instellen voor bijvoorbeeld een maandelijkse rekening of de huur.
"De ECB zal geen limieten stellen aan waar, wanneer en aan wie mensen kunnen betalen met de digitale euro," verzekert hij het Europese committee ervan. Daarnaast heeft de ECB volgens hem niet het doel om persoonlijke data van de gebruikers op te slaan of zelfs toegang daartoe te hebben.
Als de digitale euro er eenmaal is, moet er nog worden bepaald of er een aparte app komt, of dat commerciële banken de digitale euro in hun eigen platform kunnen integreren. Een aparte app zou echter wel alleen de basisfuncties bevatten, en de garantie bevatten dat er overal in de eurozone kan worden betaald met de digitale euro.
Zorgen om digitale euro
Panetta hoopt met zijn uitspraken waarschijnlijk de steeds groter wordende zorgen weg te nemen over een eventuele komst van een digitale euro. Recent schoof SP-Kamerlid Mahir Alkaya aan bij nieuwsplatform Blckbx om te praten over het toekomstige betaalmiddel.
Zo zegt hij steeds vaker het gevoel te hebben in "een schijndemocratie" te leven: "Ten aanzien van de digitale euro zien we dat het besluit ergens anders wordt genomen. [...] De Kamer heeft wel invloed, maar de macht en zeggenschap liggen elders."
Alkaya maakt zich zorgen om de mogelijke vrijheids- en privacyinperking van burgers die de digitale euro met zich kan meebrengen. Toch wijst hij het idee van digitaal geld niet helemaal af: "Ik doe mijn best om technische en juridische waarborgen te laten inbouwen, om het (de kans op misbruik, red.) in de toekomst zo moeilijk mogelijk te maken." Maar Alkaya ziet het project van de digitale euro steeds pessimistischer in, aangezien veel beslissingen over het ontwerp ervan al zijn genomen. Daarom zegt hij dat er een kans van "99,9 procent" is dat de SP zich als geheel tegen de digitale euro zal keren.
Alkaya vreest dat de digitale euro uiteindelijk kan worden gebruikt om bestedingsdoelen op te leggen, zoals een CO2-budget. "Er zijn al landen buiten Europa waar ze de technische mogelijkheden nu al hiervoor willen gebruiken," zegt hij. Ook noemt hij niet alleen de euro zelf "onhoudbaar". Wel vindt Alkaya het een stap te ver om te pleiten voor een Nexit.
NIEUW! Mahir Alkaya (SP): 'We leven in een schijndemocratie en de (digitale) euro is onhoudbaar' 🎬💶🧨
— BLCKBX (@blckbxnews) January 10, 2023
Een belangrijk gesprek tussen Flavio en Kamerlid @MahirAlkaya (@SPnl), de grote aanjager van het debat over de digitale euro in het parlement.
➡️ https://t.co/ynbk5gmlMz pic.twitter.com/1FV3OkKsdu