Het Parool doet verslag van de overlast bij een Eritrese feest in Amstelveen in oktober 2022. Al voordat het feest 's avonds begint, hebben er al geweldsincidenten plaatsgevonden. Om middernacht wordt het feest stopgezet, omdat de dj wordt belaagd. Rond twee uur 's nachts beginnen dronken relschoppers - mannen en vrouwen - stenen te gooien naar agenten. Midden in de nacht moeten er 45 agenten worden opgetrommeld om de rust te laten wederkeren. Zelfs leden van de Koninklijke Marechaussee worden hiervoor ingezet.
Dit ene feest is geen unicum, laat de politiewoordvoerder weten in Het Parool. Wapengeweld en levensgevaarlijk rijgedrag zijn bij zulke Eritrese feesten aan de orde van de dag. Eén feestavond kan zelfs tientallen arrestaties tot gevolg hebben. Maar niet alleen in Nederland is dit een probleem. Ook Duitsland, Zweden, Zwitserland, Verenigd Koninkrijk, Denemarken, Noorwegen en België vindt er grote overlast plaats bij Eritrese feesten. In sommige landen wordt de organisatie van Eritrese feesten zelfs geblokkeerd.
De overlast zou komen doordat Eritreeërs grote politieke spanningen en trauma's ervaren uit hun eigen land. Er zou een grote angst zijn dat mensen elkaar zouden verklikken, over (on-)trouw aan het huidige regime in Eritrea. "Eritreeërs in de diaspora zuchten onder de willekeur en onhelderheid. Dat vertaalt zich ook in die optredens en festivals. Wie is loyaal aan het regime en wie niet; welke zanger is loyaal aan het regime en welke stiekem of juist openlijk niet?" vertelt hoogleraar en internationaal Eritrea-expert Mirjam van Reisen bij Het Parool. In totaal zijn er momenteel zo'n 25.000 Eritreeërs in Nederland.
'Tikkende tijdbom'
De Telegraaf-columniste Marianne Zwagerman is kritisch op de enorme geweldsoverlast bij Eritrese feesten. 'Lekkere tijdbom met zo’n 25.000 nieuwe Nederlanders waarvan we nauwelijks iets weten of begrijpen,' schrijft ze.
Het Amsterdamse JA21-raadslid Annabel Nanninga reageert cynisch: 'Als je als piepklein land de hele wereld wil redden, maar ook de onderlinge conflicten van de hele wereld dus importeert.' Partijgenoot Maryam Soltani valt bij: 'Dit kunnen ze toch geen feest noemen? Bij feesten denk ik aan samen dansen en genieten.'