De Uber-files
De voormalig vicepresident van de Europese Commissie (EC) en tevens VVD-prominent Neelie Kroes heeft zich mogelijk schuldig gemaakt aan belangenverstrengeling door jarenlang, in het geheim, te hebben gelobbyd voor Uber. Kroes wordt door onderzoekers van de zogeheten Uber-files gezien als een van de hoofdpersonen in dit schandaal.
De zogeheten Uber-files zijn in handen gekomen van het Internationaal Consortium van Onderzoeksjournalisten. Zij hebben naar boven weten te halen dat Neelie Kroes tijdens haar dienstdoende periode als Eurocommissaris actief heeft lopen lobbyen voor Uber.
Dit deed zij als Eurocommissaris bij diverse Nederlandse politici zoals premier Mark Rutte. Kroes lobbyde actief voor techbedrijf Uber, die vooral bekend als taxi- en bezorgservice. Ondanks een lobbyverbod van de Europese Commissie lobbyde ze namens het bedrijf.. Het OM onderzocht Uber op dat moment, omdat het mogelijk handelde in strijd met de wetgeving voor taxibedrijven. Kroes nam namens Uber contact op met belangrijke politici en topambtenaren.
Uit het onderzoek is duidelijk geworden dat Kroes al goede banden had met Uber tijdens haar periode als Eurocommissaris. Na haar aftreden in 2014 begon ze direct met haar lobbywerk, ook wilde ze toetreden tot de adviesraad van het bedrijf. Maar dat mocht niet van de EU vanwege een zogeheten 'afkoelperiode'. Tijdens deze periode wordt het door de EU afgeraden om een zulke baantjes aan te nemen om de schijn van belangenverstrengeling te voorkomen.
Echter blijkt dat Kroes het niet zo nauw nam met deze afkoelperiode. In 2016 werd Neelie Kroes door Yernaz Ramautarsing (radiopresentator bij Ongehoord Nederland) al voor het blok gezet over haar werkzaamheden voor Uber. Toentertijd ontkende ze deze werkzaamheden op nationale televisie.
Pieter Omtzigt
Ook Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt gaat zich nu met de kwestie benoemen. Zo kondigt hij het volgende aan op Twitter: 'Waarom meer onderzoek nodig is naar de lobby van dit bedrijf in Nederland, naar Neelie Kroes, ministers en de belastingdienst. En waarom wist de MP de waarschijnlijke uitkomst van een onderzoek van het OM?'
In zijn blog kaart Omtzigt al enkele opvallende zaken aan, zoals de rol van premier Mark Rutte: 'En Rutte kreeg al te horen, dat Uber waarschijnlijk een schikking zou krijgen (en dus niet vervolgd zou worden) voordat het onderzoek van het OM was afgerond. Hoe dat kan is mij een raadsel.'
Daarnaast kondigt hij aan wat Nederland de komende tijd van de parlementariër kan verwachten inzake dit dossier: 'Ik zal dus in de Kamer
- pleiten voor een nieuw onafhankelijk extern onderzoek, waarbij ook de politieke kant wordt meegenomen
- de klokkenluider van Uber, die niet door de belastingdienst gehoord werd, in de Kamer uitnodigen om daar zijn verhaal te doen.
- Aanvullende vragen stellen, onder andere over hoe het komt dat de premier weet wat er uit lopende onderzoeken van het OM komt.'