Eerder deze week zei Rijxman haar wethouderschap in Amsterdam na acht maanden neer te leggen. Sinds haar aanstelling in de zomer van 2022 is ze geregeld in opspraak gekomen. In haar afscheidsbrief erkende Rijxman dat zij 'te vaak het onderwerp van gesprek' is geweest, en niet het idee heeft dat zij in haar functie volledig tot haar recht kon komen.
'Het wethouderschap in Amsterdam past minder goed bij me, dan ik van tevoren heb gedacht. Ik voel mij niet meer lekker in de rol en daar heb ik vandaag mijn conclusie uit getrokken,' schreef ze dinsdag. Ze heeft nu recht op twee jaar wachtgeld.
Maar volgens oud-wethouder Geert Dales was Rijxmans vertrek minder vrijwillig. Rijxman zou zijn weggestuurd door burgemeester Femke Halsema (GroenLinks), na een schoffering van wethouder Touria Meliani (GroenLinks) inzake de terugvordering van Amsterdams subsidiegeld voor een mislukt Anne Frank-onderzoek. Daarnaast zou Rijxman, die joods is en op vrouwen valt, ergernis hebben gewekt door te stellen dat ze in de uitoefening van haar wethouderschap 'last had van anti-semitische en homo-vijandige sentimenten'.
Twee ton aan wachtgeld
Hoe dan ook: Rijxman zwaait af. En ze hoeft voorlopig niet op een houtje te bijten. Hoewel ze maar acht maanden heeft gewerkt, heeft ze dankzij een landelijke regeling nu recht op twee jaar wachtgeld. Dit kan oplopen tot twee ton. In totaal loopt de wachtgeldteller in de gemeente Amsterdam op tot zo'n 700.000 euro.
De JA21- en CDA-fracties reageren erg verontwaardigd hierover. "Wij zijn niet principieel tegen wachtgeld, maar het zou mevrouw Rijxman sieren ervan af te zien of razendsnel een nieuwe baan te bemachtigen, gezien haar korte en weinig bijdragende wethouderschap," vindt JA21-fractievoorzitter Annabel Nanninga.
Haar CDA-collega Diederik Boomsma noemt de uitkering "absurd hoog". Hij vraagt zich af of je wel zo'n ruime uitkering moet krijgen bij iemands eigen ontslag. Volgens hem krijgt het wachtgeld op deze manier de functie van "een soort standaard extra toelage".
Mogelijk geen opvolger
Daarnaast vragen meerdere fracties zich af of er wel een opvolger moet komen voor Rijxman. Volgens Nanninga was het wethouderschap van Rijxman niet noodzakelijk, omdat men met acht wethouders eigenlijk al wel alles kon regelen.
"Negen zijn er alleen als baantjesmachine, de hemel sta ons bij nu D66 weer een serieuze inhoudelijke baan mag vergeven als beloningspresentje voor deze of gene non-valeur die zich in D66-kringen omhoog heeft geslijmd," licht Nanninga toe.
Rijxmans wethouderschap draaide uit op een fiasco. 'In raadsvergaderingen maakte ze een warrige indruk, ze werd vaak gesouffleerd door ambtenaren en haar verleden als NPO-bestuurder overschaduwde haar werk. De gemeenteraad was ook vaak kritisch op haar functioneren,' aldus Het Parool.
DENK-leider Sheher Khan wil dat dit in de toekomst niet meer zal gebeuren. Daarom wil hij alleen een nieuwe negende wethouder als hij of zij echt specifieke kennis en ervaring heeft op het dossier. "Anything less zou onverstandig zijn."
Rijxman lag tijdens haar wethouderschap onder vuur, omdat ze ervan werd beschuldigd op onrechtmatige wijze het Amsterdamse wethouderschap te hebben verkregen. Al jaren werd Rijxman, toen ze nog voor de NPO werkte, afgeschilderd als een 'kopstuk van D66'. Dit was niet voor niets: ze zou volgens de redacties van NOS en NTR een persoonlijke adviseur van partijleider Sigrid Kaag zijn geweest. Vorig jaar besloot PVV-Kamerlid Martin Bosma hierover vragen in te dienen bij de staatssecreatris van Media, Gunay Uslu (D66).