In december besloot het kabinet een breed aangenomen Kamermotie te negeren, waarin werd opgeroepen om te stoppen met de Europese Digitale Identiteit. Sterker nog: een week later reisde staatssecretaris van Digitalisering, Alexandra van Huffelen (D66) af naar Brussel om daar filmpjes te maken over hoe goed de onderhandelingen over het Europese Digitale ID wel niet verliepen.
Kamerlid Pieter Omtzigt maakte zich grote zorgen om deze manier van handelen. Het kabinet mag volgens de grondwet weliswaar een Kamermotie negeren, erkende hij, maar aangezien het bij de Europese Digitale Identiteit om zo'n principieel thema ging, vond hij dat de motie in feite een "amendement" was en als dusdanig behandeld had moeten worden.
Ook Europarlementariër Rob Roos (JA21) maakt zich grote zorgen om de Digitale Identiteit. Het Europese Parlement dreigt zelfs het Digitale ID goed te keuren zonder plenaire vergadering. Normaal gesproken wordt er bij gevoelige thema's wél een apart debat georganiseerd, aldus De Telegraaf. Maar dat gaat nu niet gebeuren. Daarom zal de positie van de Europese Commissie, onder leiding van Ursula von der Leyen, het uitgangspunt worden voor de onderhandelingen.
Dit kan volgens Roos niet door de beugel. "De app koppelt al uw persoonlijke data aan elkaar omdat het zo handig zou zijn, maar draagt ook grote privacy- en datalek-risico's met zich mee," stelt hij.
Ook columniste Marianne Zwagerman toont zich kritisch: 'Het wordt ons zonder fatsoenlijk debat door de strot geduwd. Ook GeenStijl-baas Bart Nijman ziet het als het begin van het einde.
'Voorstel voor verwerping'
Daarom heeft Roos een verzetsplan uitgekiend. Allereerst heeft hij zijn Europese fractie, de ECR Group, ervan overtuigd om hiertegen in actie te komen. Ook wist hij politici van andere fracties over te halen om hun handtekening te zetten voor een zogenaamd 'voorstel voor verwerping'. Tijdens een stemming hebben ook de Europarlementariërs van SGP, CU, JA21, FVD en PvdD tegen een onmiddellijke start van de onderhandelingen gestemd, meldt De Telegraaf.
Roos heeft hiermee voldoende steun gevonden om voor een zogenaamde 'voorstel voor verwerping'. Het Europese Parlement is hierdoor gedwongen om de Europese Digitale Identiteit alsnog nader onder de loep te nemen.
"Dat is winst," vertelt hij op sociale media. "Nu moeten alle fracties in het Europees Parlement kleur bekennen. Accepteren wij de Digitale Identiteit zoals hij nu is, zonder er ook maar een plenair debat over te voeren? Of willen we gewoon een debat, zoals hier in het Parlement over allerlei onderwerpen wordt gevoerd?"
Hij vervolgt: "Mijn inzet blijft: geen Digitale Identiteit. Ik heb nog steeds geen idee voor welk probleem de Digitale Identiteit een oplossing zou zijn. Maar ik zie wel heel duidelijk welke problemen dit kan veroorzaken. Ik zal de leden van het Europees Parlement oproepen: denk goed na over de nadelen en stem hier niet mee in."