Rabobank begonnen met innen nieuwe transactiekosten: 'War on cash is een big deal'

Crypto-influencer Madelon Vos is tot haar verrassing erachter gekomen dat de Rabobank sinds kort transactiekosten rekent voor mensen die geld overboeken van hun betaalrekening naar hun spaarrekening. Voormalig Piratenpartij-prominent Ancilla van de Leest stelt naar aanleiding hiervan dat het onderwerp de 'war on cash' belangrijker is dan ooit.
Rabobank bevestigt dat de bank sinds aanvang van dit jaar begonnen is met het innen van transactiekosten bij zakelijke rekeningen.
Volgens Ancilla van de Leest past deze ontwikkeling in een groter plaatje: het maakt volgens haar deel uit van de strijd tegen contact geld.
Beginnen jullie al te zien waarom de #waroncash zo’n big deal is…? pic.twitter.com/Xo01YLjyAj
— Ancilla *flag here* (@ncilla) March 21, 2023
In de bres voor contant geld
De SP en de PVV pleiten allebei voor een acceptatieplicht van contant geld. Deze acceptatieplicht zou winkels moeten verplichten om altijd contant geld aan te nemen. Beide partijen maken zich grote zorgen om het dalende gebruik van contant geld.
Tijdens een commissiedebat over de financiële markten werd uitgebreid gesproken over contant geld. Zowel de PVV als de SP ontpopten zich tot groot verdedigers van het gebruik van contant geld. "De SP maakt zich steeds meer zorgen over het dalende gebruik van contant geld als betaalmiddel in ons land. Mensen zijn meer contactloos gaan betalen en veel winkeliers hebben sinds de pandemie er ook een gewoonte van gemaakt om geen contant geld meer te accepteren", stelde Mahir Alkaya (SP) tijdens het debat.
De SP'er merkte op dat de bereikbaarheid en gebruiksvriendelijkheid van mogelijkheden om geld op te nemen of af te storten hard achteruit is gegaan: "Het gevolg is dat al tien procent van de detailhandel en vijf procent van de horeca geen contant geld meer accepteert." Volgens Alkaya is dit een uiterst zorgelijke ontwikkeling, aangezien genoeg mensen afhankelijk zijn van het gebruik van contant geld: "Niet alleen omdat veel mensen afhankelijk zijn van die betalingen, maar ook vanwege het belang van de stabiliteit van het financiële stelsel."
Daarom stelde Alkaya een acceptatieplicht voor: "Ik vraag de minister daarom om met een wet te komen om de teloorgang van contant geld te stoppen, onder meer door acceptatie verplicht te stellen voor alle detailhandel. Laten we daarmee beginnen. Is zij daartoe bereid?"
Het plan kon rekenen op steun van de PVV bij monde van Teun van Dijck: "Ook de PVV maakt zich daar zorgen over. Nog maar twintig procent wordt contant betaald in de winkels. Je ziet gewoon dat er een tendens is dat het contante geld wordt uitgebannen. Je ziet steeds minder ATM's, je moet tegenwoordig al betalen als je gaat pinnen boven een bepaald bedrag en je ziet outdoor ook steeds meer pinautomaten verdwijnen."