Dinsdagavond blokkeerde de coalitie een debataanvraag van GroenLinks-leider Jesse Klaver om de uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen te duiden. De oppositie was woest. "Dit is precies wat er mis is in Nederland," stelde BBB-leider Caroline van der Plas.
Maar dit was niet het enige opstootje tussen de coalitiepartijen en de oppositie. Kamerlid Pieter Omtzigt komt namelijk ook in een botsing met Kamervoorzitter Vera Bergkamp (D66) die uiteindelijk besluit om hem het woord te ontnemen.
"Ongeschreven regel"
Omtzigt heeft een formeel verzoek ingediend om bij een debat alle Kamerleden gelijke spreektijd te geven. Dit onder het mom 'gelijke monniken, gelijke kappen': hij heeft als afsplitser van het CDA al twee jaar lang veel minder spreektijd dan zijn collega's. Maar Bergkamp wuift dit weg, en zegt dat hij dit volgende week dinsdag kan indienen bij een nieuwe regeling van de werkzaamheden.
"Dat is niet aangekondigd nu," zegt ze tegen hem. "Het is een extra regeling van werkzaamheden, dus dat moet altijd aangekondigd zijn."
Omtzigt begrijpt hier niets van. Hij stelt dat zijn handelen gewoon conform het Reglement van Orde is: "Waarom zou ik dat nu niet kunnen doen? Wat is dat?"
Bergkamp antwoordt: "Ja, dat is gewoon zo." Omtzigt vraagt vervolgens of ze hem het artikel in het Reglement van Orde wil geven, maar Bergkamp antwoordt: "Dat is een ongeschreven regel."
Microfoon uitgezet
Omtzigt gaat tegen haar in terwijl Bergkamp nog bezig is, en dat schiet haar in het verkeerde keelgat. "Wacht, wacht. Gaan we door elkaar praten?" zegt ze, en ze zet zijn microfoon uit. Vervolgens begint ze haar eigen standpunt uit te leggen. Dit is tot grote onvrede van Omtzigt. Uiteindelijk vraagt ze of hij "nog iets anders toe te voegen heeft".
Omtzigt antwoordt dat hij als afsplitser al veel minder spreektijd en heeft dan zijn collega's, en bovendien geen commissielidmaatschappen heeft. En zijn vertrek bij het CDA was niet vrijwillig, benadrukt hij: "U weet heel goed — de rest van de collega's weet dat ook al heel lang — dat ik dan had moeten functioneren onder Mark Rutte, onder Sigrid Kaag en onder Wopke Hoekstra, die over mij in het kabinet gesproken hebben. Ik heb het verzoek om daar wat aan te doen al heel lang liggen."