"De gewone burger gaat namelijk het meeste merken van een bepaalde, rechterlijke uitspraak en dus moet de Bezorgde Energie Gebruikers vertegenwoordigd zijn."
De gevolgen van een vergaand klimaatbeleid zijn met de dag steeds meer merkbaar: energieprijzen zijn de afgelopen tijd flink gestegen, diverse klimaatmaatregelen, zoals een vliegtaks, maken het leven duurder en er gaan al Haagse plannen rond voor een nieuw klimaatpakket. De prijs voor een ambitieus klimaatbeleid wordt voornamelijk betaald door de gewone burger. En dat is waar het nu net wringt in de rechtszaak tussen Shell en Milieudefensie.
Milieudefensie wil via de rechter grote bedrijven op de knieën dwingen om in actie te komen om klimaatverandering tegen te gaan. Daarbovenop stelt Milieudefensie, in navolging van Urgenda in het verleden, op te komen voor het ‘algemeen belang’. Maar is dat ook zo? Frans van der Werf en de betrokken mensen achter de stichting Milieu en Mens menen van niet. Volgens hen heeft Milieudefensie nooit overtuigend bewijs kunnen leveren waarom zij de Nederlander zou vertegenwoordigen.
Via het speciale initiatief Bezorgde Energie Gebruikers (BEG) willen zij als derde, onafhankelijke partij opereren in de klimaatrechtszaak en wordt vertegenwoordigd door St Milieu & Mens (M&M). BEG heeft als doel om de bezorgde burgers en bedrijven, die zich zorgen maken over de schade aan democratie en economie, te vertegenwoordigen in deze belangrijke rechtszaak. Uiteraard richt BEG zich tegen de eisen van Milieudefensie en wil Stichting Milieu en Mens het vonnis van tafel krijgen. Maar waarom is dit nu zo belangrijk?
“De democratie staat onder curatele door organisaties zoals Milieudefensie die een politieke agenda door willen drukken via de rechtbank”, vertelt Frans van der Werf. “Die organisatie claimt het algemeen belang te vertegenwoordigen, maar wij delen deze mening niet. Via Bezorgde Energie Gebruikers willen wij echt de gewone burger, en in het kielzog het MKB, vertegenwoordigen. In tegenstelling tot Milieudefensie en Greenpeace e.d. is M&M geen organisatie die jaarlijks vele miljoenen aan subsidies ontvangt van Postcodeloterij en de Staat. Wij moeten het puur hebben van steun en donaties van particulieren en bedrijven.
Dinsdag 25 april krijgt Frans van der Werf te horen of BEG zich als derde partij mag mengen in de rechtszaak tussen Shell en Milieudefensie. Van der Werf schat zijn kansen hoog in: bij voorgaande zittingen, waarin BEG kritisch ondervraagd werd door de rechter en Milieudefensie, wist zijn stichting een duidelijk en helder pleidooi te geven over de noodzaak van hun toetreding tot de rechtszaak.
“Wij hebben onze boodschap duidelijk kunnen maken aan de rechter: als extra partij willen wij de gewone burger vertegenwoordigen. Dit is namelijk niet alleen een kwestie tussen Milieudefensie en Shell, het is een kwestie die heel Nederland aangaat. De gewone burger gaat namelijk het meeste merken van een bepaalde, rechterlijke uitspraak en dus moet de Bezorgde Energie Gebruikers vertegenwoordigd zijn.”
Daarnaast benadrukt Van der Werf dat ook deze rechtszaak om meer gaat dan het klimaatbeleid alleen. De stichting is van mening dat de scheiding der machten (de Trias Politica) al tijden in het geding is. Een rechter, zo stelt Van der Werf, moet de wet toetsen en zich niet wagen aan uitspraken die uitsluitend behoren tot de politiek.