De Jonge presenteert verplichte overstap naar warmtepomp: 'Goed voor de energierekening'

Woonminister Hugo de Jonge heeft vol trots zijn nieuwe maatregelen uit het klimaatpakket gepresenteerd. Vanaf 2026 wordt een warmtepomp de norm; wat betekent dat mensen die vanaf dat jaar hun CV-ketel vervangen verplicht moeten overstappen op een (hybride) warmtepomp. Volgens minister De Jonge zal dit 'goed' zijn voor de energierekening.
Vanaf 2026 wordt de warmtepomp dus de norm in Nederland. Volgens de overheid is dit noodzakelijk om Nederland een duurzaam zetje in de rug te zetten. Via een verplichting wil Den Haag Nederlanders dus verplichten om uiteindelijk allemaal over te stappen naar warmtepompen.
'Deze nieuwe standaard geeft een impuls aan de verduurzaming van woningen en gebouwen, vermindert het verbruik van kostbaar aardgas en stimuleert de technische ontwikkeling van de warmtepomp. Hierdoor stijgt de productie, daalt de prijs en wordt de warmtepomp een financieel nog aantrekkelijker alternatief voor de cv-ketel. Momenteel verdient de investering in een warmtepomp zich in gemiddeld zeven jaar terug, gevolgd door een structureel lagere energierekening voor de gehele levensduur van de (hybride) warmtepomp', schrijft het ministerie over de nieuwe maatregel.
Vanaf 2026 is de hybride warmtepomp de standaard bij vervanging van je CV-ketel. Goed voor het klimaat en de energierekening. Er zijn subsidies en renteloze leningen beschikbaar om dit voor iedereen betaalbaar te maken. https://t.co/QiaxazzRnS pic.twitter.com/RqruNxC1m0
— Hugo de Jonge (@hugodejonge) May 1, 2023
De maatregel zal overigens niet direct voor iedereen verplicht zijn. Op het allerlaatste moment heeft het kabinet besloten om een uitzondering te maken voor onder meer mensen die in een monumentaal pand wonen of huisbezitters die er langer dan 7 jaar over doen om de investering terug te verdienen.