Donkere vrouw begrijpt niet wat er mis is met 'neger': "Dat ben ik toch ook?"

Rafi Blom, een donkere vrouw, begrijpt niet waarom het woord 'neger' steeds meer in de taboesfeer belandt. "Ik ben toch ook een neger?" vertelt ze bij een recente De Telegraaf-podcast. Volgens haar heerst er een beklemmende sfeer in Nederland.
Rafi Blom werd geboren op Haïti, maar werd geadopteerd door een Nederlands gezin. Inmiddels is ze getrouwd met een man die blank is.
Sinds kort komt Blom ook in de media, omdat ze zich niet kan vinden in bepaalde politieke verhalen. Eind vorig jaar werd ze geïnterviewd bij De Telegraaf, omdat ze samen met haar zus sceptisch was over de slavernij-excuses. Ook benadrukte ze wel eens te zijn gediscrimineerd door donkere Nederlanders.
Een aantal maanden later is Blom aangeschoven in de De Telegraaf-podcast van Wierd Duk. Hierin benadrukt ze dat Nederland volgens haar geen racistisch land is.
"Ik vind het heel erg dat alles wat blank is, wordt weggezet als 'racist'. Dat is gewoon absoluut niet zo," vertelt ze. "Ik voel me altijd heel welkom, ik vind Nederlanders heel hartelijke mensen. Ik ken geen land dat zo tolerant is als Nederland. Maar ik denk dat we het nu helemaal kapot maken doordat het zou extreem. Er heerst een soort angst, de spontaniteit is weg."
'Dat ben ik toch?'
Steeds minder mag; als voorbeeld noemt Blom het woord 'negerzoen'. Zijzelf gebruikt dit woord wel, maar hierop wordt ze soms raar aangekeken. Recent ontstond er nog ophef om Raisa Blommestijn (Ongehoord Nederland) en Gideon van Meijeren (Forum voor Democratie) toen zij het woord 'neger' gebruikten om donkere mensen mee aan te duiden.
Maar Blom vindt 'neger' geen taboewoord hoeft te worden. "Maar ik ben toch ook een neger?" zegt ze. "En hoezo mogen we geen 'neger' meer zeggen? Wat ben ik dan? Ik ben ook geen Scandinaviër," vindt Blom. "Mijn ras is negroïde, dus wat moet ik dan zeggen?"
Blom is niet de enige. Eerder gaven andere Nederlanders van kleur al aan dat er weinig mis te vinden met het woord 'neger'. 'Ik ben ermee opgegroeid, veel Surinamers gebruiken het dagelijks, heel normaal,' schreef BVNL'er Yernaz Ramautarsing. En in 2020 zei ondernemer Adjiedj Bakas in een interview bij Nieuwe Revue: 'In Suriname noemen we een neger gewoon een neger.'
Tot slot vindt Blom ook iets anders onbegrijpelijk. "Wij als donkeren mogen wel 'neger' en 'nigger' zeggen in onze liedjes, maar een blanke mag dat niet. Sorry hoor."
💬 "Ik ken geen land dat zo tolerant is als Nederland."
— De Telegraaf (@telegraaf) April 7, 2023
Rafi Blom (43) werd geboren op Haïti en geadopteerd door een christelijk Nederlands gezin. Hoe kijkt deze ‘vrouw van kleur’ naar het debat in Nederland over racisme? Beluister de podcast: https://t.co/rbhbxsYnH2 pic.twitter.com/YKSPLMBQaG