Werkgevers moeten vanaf 2024 CO2-uitstoot werknemers bijhouden

Nieuws26 mei 2023 5 minuten Bart Reijmerink

Werkgevers met een bedrijf van meer dan 100 werknemers moeten vanaf 1 januari 'verplicht rapporteren over het zakelijke verkeer en het woon-werkverkeer' van hun werknemers. Dit plan komt uit de koker van het kabinet om het klimaatbeleid aan te wakkeren. 

'Als uw organisatie 100 of meer werknemers heeft, bent u vanaf 1 januari 2024 verplicht te rapporteren over het zakelijke verkeer en het woon-werkverkeer van uw medewerkers. Uiterlijk 30 juni 2025 stuurt u de gevraagde gegevens over 2024 in', valt te lezen op een overheidssite.

De data wordt uiteindelijk door de overheid gebruikt om het gedrag van mensen te sturen - in de zin van dat men minder frequent de auto pakt. 'In 2026 evalueert het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat de CO2-reductie die in 2024 en 2025 is behaald. Als bedrijven en organisaties goed op koers liggen, blijft het bij rapporteren. Als dit niet lukt, kan vanaf 2027 een wettelijke norm per bedrijf worden ingesteld waarmee slimmer en zuiniger reizen kan worden afgedwongen. Deze CO2-winst is nodig om de klimaatdoelen uit het Klimaatakkoord te halen.'

Woede om D66-klimaatpakket
Klimaatminister Rob Jetten (D66) heeft een reusachtig klimaatpakket gepresenteerd van maar liefst 28 miljard euro. Op deze manier moet Nederland de klimaatdoelen van 2030 ruimschoots gaan halen, stelt Jetten. De plannen maken echter woedende reacties los op de rechterflank. Zo wordt er openlijk afgevraagd of het pakket enig nut gaat hebben. Ook wordt er gevreesd voor een verarming van Nederlandse burgers.

Deze week heeft Klimaatminister Rob Jetten (D66) een "ambitieus, rechtvaardig en uitvoerbaar" klimaatpakket gepresenteerd. Met nieuwe, strenge maatregelen moeten de doelen voor 2030 ruimschoots gehaald kunnen worden, stelt hij. Zo wil Jetten op grote schaal CO2-belasting gaan invoeren en allerlei verboden instellen om zo burgers aan te sporen tot juist gedrag.

"Meer CO2-heffingen op alle sectoren, het koppelen van de btw aan CO2-uitstoot, hogere energiebelasting, verbod op reclame voor zaken die CO2-intensief zijn, belasting op huisdieren, een belasting per stuk vee in de agrarische sector, een CO2-heffing op vlees, zuivel en vis, hogere brandstofaccijnzen, beprijzing van auto's met verbrandingsmotoren, verbod op vluchten van minder dan 500 kilometer, een zuiveltaks, accijns op dierlijke producten," somde JA21-leider Joost Eerdmans eerder op.

Het pakket kan rekenen op bijval van partijleider en Financiën-minister Sigrid Kaag (D66). 'De klimaatcrisis is een van de grootste crises van deze tijd,' reageert ze. 'Met deze plannen houden we onze aarde leefbaar voor toekomstige generaties en zorgen we dat iedereen mee kan doen. Zo kan iedereen blijven genieten van het moois dat deze wereld te bieden heeft.'

Ook D66-Kamerlid Raoul Boucke, die de portefeuille klimaat heeft, kan zijn geluk nauwelijks op. 'Dit is waarom D66 in het kabinet zit. Mensen verwachten terecht van politici dat ze niet alleen maar mooie beloftes doen. Politici moeten ook leveren. We gaan van klimaatwoorden naar klimaatacties. Vanaf vandaag hoort Nederland bij de Europese koplopers,' stelt hij.

'Wat is het effect?'
Desondanks zijn er een hoop woedende reacties. 'Wat is hiervan het effect op de mondiale gemiddelde temperatuur? Is het het waard?' wil financieel journalist Arno Wellens weten.

Ook bij anderen speelt deze vraag. 'Want een leefbare aarde is helemaal afhankelijk van wat we in Nederland doen. Is keiharde wetenschap,' schrijft Sander van Dam.

China opent momenteel massaal nieuwe kolencentrales. Daarom concludeerde onderzoeker Jan van de Beek recent al: 'Elke ton steenkool die wij uitsparen door onze zeer geavanceerde steenkoolcentrales stil te leggen, wordt uiteindelijk ergens in een opkomende economie verbrand.'

Er wordt cynisch gereageerd op het klimaatpakket. 'Wij dragen maar liefst 0,000172% bij aan de CO2 in de atmosfeer. 28 miljard is niet veel als we dit kunnen terugbrengen naar 0,00013%,' aldus Rolf van Slooten.

Armoedepakket
Los van de vragen over de effectiviteit, klinkt er nog meer kritiek op het klimaatpakket. Sommigen vrezen voor de financiële gevolgen van de enorme som geld.

BVNL'er Hans van Tellingen schrijft woest: '28 miljard down the drain. Klimaatbeleid kán namelijk het klimaat niet significant beïnvloeden. Het gaat wél ten koste van de staatsfinanciën en de rekening komt bij de burger te liggen. Onze kinderen en kleinkinderen zullen het gelag dienen te betalen.'

Hierbij sluit JA21-Kamerlid Derk Jan Eppink zich aan: 'De belastingbetaler is de klos. Maakt Nederland armer.'

Advocaat Hester Bais plaatst eveneens vraagtekens bij de heilzame werking van het klimaatpakket: 'Terwijl Rob Jetten over subsidie voor de aanschaf van elektrische auto’s spreekt, deelt het Rode Kruis voedselbonnen uit omdat de burger geen geld heeft om eten te kopen.'

Financieel expert Ab Flipse is woest: 'Ons volk wordt belogen en bedrogen. Meer dan 10 miljoen Nederlanders dreigen in armoede te vervallen. Wat hier gebeurt is crimineel.'

'Drang en dwang'
Jettens klimaatplannen zijn lang niet bij iedereen populair. Eerder werden ze al afgefakkeld in de Tweede Kamer. Zo noemde JA21-leider Joost Eerdmans het pakket een 'snoepwinkel voor GroenLinks', vol 'drang en dwang'. SP'er Renske Leijten vond dat de D66-minister te weinig rekening houdt met de gewone man die straks de prijzen in zijn alledaags leven enorm zal zien stijgen.

Ook energie-expert Hans Grünfeld. kon zijn afkeuring nauwelijks onderdrukken bij NPO Radio 1-programma Dit is de dag. "Dit pakket zorgt ervoor dat de Nederlandse economie en maatschappij schade lijdt en dat de CO2-uitstoot niet hier maar elders plaatsvindt," vertelde hij. "Kortom: dat het klimaat op geen enkele manier hiermee wordt geholpen. In elk geval niet betreffende de industrie. Bij de maatregelen die daar worden genomen, sprak in de Tweede Kamer één van de leden de coalitie zelfs van 'Excel-politiek'."

Eerder stuurden twee bezorgde hoogleraren al een open brief naar Jetten vanwege zijn plannen voor een gigantisch windmolenpark op de Noordzee.

Minder bezorgd om klimaat
Recent bleek uit onderzoek van I&O Research dat Nederlanders zich steeds minder zorgen maken om klimaatverandering. Daarnaast neemt het draagvlak voor klimaatbeleid steeds meer af. 

Ook Sigrid Kaag erkent dit. Zij waarschuwt ondertussen al Europese politici dat de steun voor klimaatmaatregelen steeds meer afneem.

Eerder dit jaar bleek Jettens boekhouding van alle klimaatuitgaven een 'puinhoop'. Hij kreeg een tik op de vingers van de Algemene Rekenkamer, onder meer omdat er een gat van 200 miljoen euro in de jaarlijkse klimaatnota was.

Wij vragen ons af...

Maaktuzichzorgenomhetklimaatbeleid?

Meerartikelen

Nieuws

PVV-motie voor directe invoer asielstop verworpen

Gidi Markuszower, Tweede Kamerlid namens de PVV, had een motie ingediend die opriep tot het invoeren van een algehele asielstop. De motie kon echter niet rekenen op een Kamermeerderheid.  De PVV-motie kon rekenen op steun van BBB, BVNL, JA21 en FVD.

Achtergronden

'Waar de EU beweert zich te beijveren voor democratisering van naties, schiet het zelf schromelijk tekort'

Waar de Europese Unie immer beweert zich te beijveren voor de democratisering van naties, schiet dit bestuursorgaan zelf schromelijk tekort op dit gebied. Het democratisch falen heeft  geleid tot aanzienlijke kritiek. Zo getuigde de Eurobarometer-enq

Nieuws

Wilders hekelt Kaag die stelt dat "extreem-rechts politiek kaapt": 'Ze heeft het land tot op het bot afgebroken'

Vicepremier en D66-leider Sigrid Kaag heeft in een interview met het Spaanstalige medium Elpais stevig uitgehaald naar "rechts-extremisten". Volgens Kaag heeft deze groep de politiek in Nederland gekaapt. PVV-voorman Geert Wilders heeft het interview

Nieuws

Eerdmans roept VVD-staatssecretaris op het matje: 'Waarom wordt aangenomen asielmotie niet uitgevoerd?'

JA21-voorman Joost Eerdmans heeft stevige kritiek geuit op het kabinetsbeleid rondom de asielcrisis. Het kabinet voert nog steeds niet de zogeheten "harde lijn" uit, ondanks het feit dat een motie van Eerdmans, die hiertoe opriep, door de Tweede Kame

Nieuws

Agent met migratieachtergrond vaker betrokken bij corruptiemisdrijf

Uit onderzoek blijkt dat agenten met een migratieachtergrond oververtegenwoordigd zijn bij corruptiekwesties. Ze maken 10 procent uit van het politiekorps, maar beslaan wel 40 procent van de geregistreerde gevallen van integriteitsmisdrijven. Het ond

Nieuws

Fidan Ekiz denkt dat BNNVARA haar talkshow annuleerde vanwege haar rechtse opvattingen

In een nieuwe documentaire stelt presentatrice Fidan Ekiz dat ze nooit te horen heeft gekregen waarom haar talkshow De Vooravond moest stoppen. Ze vermoedt dat BNNVARA haar opvattingen te rechts vond. Twee jaar geleden moest talkshow De Vooravond sto

Nieuws

PvdA-prominent weigert vraag ON-journalist te beantwoorden

Jonathan Krispijn, verslaggever bij Ongehoord Nederland (ON), was namens Ongehoord Nieuws in Tweede Kamergebouw waar hij een vraag wilde stellen aan PvdA-Kamerlid Henk Nijboer. Nijboer had echter weinig trek in een interview met Ongehoord Nederland.

Nieuws

Sydney Smeets sluit terugkeer naar Tweede Kamer niet uit

Het gevallen D66-Kamerlid Sydney Smeets sluit een terugkeer naar de Tweede Kamer niet uit. Met het vertrek van twee D66-Kamerleden komt Smeets weer in aanmerking voor een zetel, maar het is nog altijd niet duidelijk of hij deze kans gaat verzilveren.

Leesmeeropinie
Leesmeerinterviews

Meerartikelen

Nieuws

Amsterdamse ambtenaren mogen voortaan 10 procent van werktijd inzetten voor het klimaat

De gemeente Amsterdam maakt een handreiking naar activistische ambtenaren. Ambtenaren die werken voor de gemeente mogen vanaf nu 10 procent van hun werktijd inzetten voor het klimaat, dit na diverse oproepen van activistische Amsterdamse ambtenaren d

Nieuws

Regering schuift debat digitale euro voor zich uit: EU maakt ondertussen vaart

Terwijl de EU tempo maakt met de plannen voor de digitale euro, schuift de Nederlandse regering het debat juist voor zich uit. FVD-Kamerlid Pepijn van Houwelingen stelt dit aan de kaak. Het is nog onduidelijk wanneer de digitale euro precies zal kome

Nieuws

Oud-ingenieur rekent af met warmtepomp: 'Duur, schadelijk en minimale broeikasbesparing'

De warmtepomp wordt steeds meer aangeprezen als een duurzaam alternatief. Maar oud-ingenieur Maarten van Andel zet hier grote vraagtekens bij. Volgens hem is de warmtepomp allerminst efficiënt of duurzaam. De kogel is door de kerk. Vorige maand heeft

Nieuws

Nieuw probleem met zonneparken steekt de kop op: dieven stelen steeds vaker koper zonnepanelen

Zonneparken zijn de laatste maanden steeds vaker het slachtoffer van koperdieven. De koperprijs staat namelijk op een hoog niveau en dus zijn zonneparken een interessant doelwit geworden voor dieven.  Tegenover Hart van Nederland bevestigt Holland So

Nieuws

'Kindvriendelijk' Pride-festival verkoopt BDSM-spullen, dildo's en hiv-tests

Er is kritiek gekomen op een Pride-festival in de Amerikaanse stad Dallas. Vooraf werd het aangemerkt als 'kindvriendelijk', maar tijdens het evenement werden er BDSM-spullen en dildo's verkocht. Mensen liepen rond in leren pakjes en en er stonden ve

Nieuws

Noorwegen verbiedt genderbehandeling voor minderjarigen: 'Onvoldoende bewijs'

Na Finland, Zweden en het VK doet ook Noorwegen doet de genderbehandeling voor kinderen in de ban. Het gaat om geslachtsoperaties, hormonen en puberteitsremmers. Volgens de Noorse gezondheidsautoriteit is de genderbehandeling namelijk 'onvoldoende ge

Nieuws

Strijd met NPO kan Ongehoord Nederland ruim half miljoen euro kosten

De strijd met de NPO kan een dure exercitie worden voor Ongehoord Nederland. In het jaarverslag houdt de omroep zo'n 610.000 euro vrij voor boetes en juridische kosten om tegen deze boetes te procederen. Jaarlijks is er 3,6 miljoen euro beschikbaar a

Nieuws

Emotionele SP'er valt Rutte aan: "Waarom stapt u niet op?"

Dinsdagavond hield SP-Kamerlid Sandra Beckerman een emotionele rede over het rapport van de Parlementaire Enquêtecommissie Aardgaswinning Groningen. Tijdens haar bevlogen toespraak viel ze premier Mark Rutte hard aan, maar stond ze ook stil bij de ta

Nieuws

Vluchtelingen vallen door de mand: zeggen crimineel te zijn

De Telegraaf heeft een nogal opmerkelijke reportage gemaakt in Ter Apel. Een verslaggever raakt daar in gesprek met een groep asielzoekers die beweren uit Moldavië te komen. Wanneer de verslaggever vraagt waarom ze dat land zijn ontvlucht stellen ze

Nieuws

Voorstel ingediend om corona van A-lijst te halen: 'Zelfs WHO heeft noodstatus beëindigd'

Kamerleden Pieter Omtzigt en Nicki Pouw-Verweij (JA21) hebben een voorstel ingediend om corona wettelijk van de A-lijst af te halen. Volgens hen is hiervoor de tijd rijp. Eerder heeft de WHO heeft al de noodstatus beëindigd. De laatste coronamaatrege

Nieuws

Bloemendaal in verzet tegen komst azc; inwoners willen geen asielzoekers rondom hun dure auto's

In Bloemendaal is er flink wat ophef ontstaan nadat er bekend werd dat er een azc voor mogelijk 90 asielzoekers komt. De Telegraaf spreekt zelfs van 'kakkers tegen asielzoekers'. De inwoners van Bloemendaal willen namelijk niet dat het azc in dezelfd

Nieuws

Asielzoekers klagen over opvanglocatie Hendrik-Ido-Ambacht

Asielzoekers zijn niet te spreken over een opvanglocatie in het dorp Hendrik-Ido-Ambacht (Zuid-Holland). Volgens diverse asielzoekers zijn de omstandigheden in het azc beroerd: er zou te weinig privacy zijn en ook de hygiëne zou onvoldoende zijn.  Vi