Zes mensen, waarvan vier kinderen, zijn vorige week door een asielzoeker aangevallen in Frankrijk. Een Syrische man begon in de Franse stad Annecy voorbijgangers in een parkje neer te steken met een mes. De aanval begon rond kwart voor tien in de ochtend. Volgens de journalist Sotiri Dimpinoudis zijn er minstens acht minderjarige slachtoffers.
De dader bleek een 32-jarige Syriër, die afgelopen november asiel heeft aangevraagd in Frankrijk. Hij zei een christen te zijn, maar volgens het Franse nieuwsplatform Résistance Républicaine klopt dit niet. Journaliste Christine Tasin meldt namelijk dat het gaat om een moslim die zich voordoet als christen.
Kort na de aanval meldden media dat de dader Abd El-Messih Hanoun zou heten, een christelijke Syrische naam. Maar volgens Tasin heet de dader eigenlijk Selwan Majd. Hij is afkomstig uit de Noord-Syrische stad Al-Hasakah, die grotendeels islamitisch is maar ook een christelijke minderheid heeft.
Volgens Tasin reisde Selwan Majd 'met valse papieren' naar Turkije, waar hij een Zweedse toeriste ontmoette. Hij deed haar geloven dat hij christelijk was, en trouwde met haar in Zweden onder een valse christelijke naam.
Maar later trokken de Zweedse autoriteiten in twijfel of hij echt christelijk was, en weigerden hem daarom het Zweedse staatsburgerschap te geven. De Zweedse vrouw besloot van hem te scheiden. Selwan Majd zocht toen hulp bij een kerk, maar ook de kerk trok de echtheid van zijn christelijke geloof in twijfel, aldus Tasin. Volgens Tasin droeg Selwan Majd een christelijk kruis.
Vorig jaar reisde Selwan Majd naar Frankrijk om daar asiel aan te vragen, waar hij in november asiel aanvroeg.
Burgemeester trots op asielopvang
Vorige week stak Selwan Majd meerdere kinderen neer in een speeltuin in Annecy. Al snel werden er oude bericht opgeduikeld van de burgemeester van Annecy, François Astorg. Twee weken voor de aanval sprak hij nog trots te zijn op de gastvrijheid van zijn stad voor vluchtelingen.
Astorg schreef op 23 mei op Twitter: 'Annecy is een verzetsplaats tegen fascisme, een plaats van solidariteit, een toevluchtsoord voor al wie vlucht van oorlog, ellende en onheil in de wereld. Het is onze plicht, en nog meer, onze eer, om hier onze republikeinse overtuigingen te bekrachtigen.'
Beeld behoort tot rechtmatige eigenaar