Net zoals veel andere gemeenten heeft ook Bloemendaal de opdracht gekregen om asielzoekers te huisvesten, in totaal negentig. De gemeente heeft hiervoor in maart twee locaties aangewezen, onder andere de Antonius van Paduakerk in Aerdenhout. Dit schoot begin april in het verkeerde keelgat geschoten van sommige inwoners, meldde Haarlems Dagblad destijds.
'De buurtbewoners voelen zich overvallen door het in hun ogen onaangename nieuws. Ook vinden ze de asielzoekers - getraumatiseerde jonge mensen zonder enig bezit - niet passen in de villawijk. Eén inspreker vroeg zich af of zijn zoon voortaan nog wel met zijn vriend kan zoenen op straat. Een ander zei dat zij vreest voor waardedaling van haar huis en is bang op kosten gejaagd te worden, doordat ze haar woning nu beter moet beveiligen. Kortom, deze Aerdenhouters zijn tegen de komst van asielzoekers aan de Sparrenlaan,' aldus Haarlems Dagblad.
De gemeenteraad schrok van de ontsteltenis onder de inwoners. Daarom besloot de raad begin april het besluit over het azc nog uit te stellen. Maar eerder deze week was de kogel alsnog door de kerk: er werd alsnog gekozen voor de komst van negentig asielzoekers. Of er ook veiligelanders naar Bloemendaal komen, kan de gemeenteraad niet uitsluiten. Ook de belofte dat de asielopvang slechts vijf jaar zal duren, stelt de Bloemendalers niet gerust.
Nu zijn omwonenden klaar om een juridische strijd aan te binden. "Of we hier voor gaan liggen? Natuurlijk gaan we hier voor liggen. En het zal ons ook lukken dit tegen te houden," vertelt Rob Budding van Stichting Randbelang bij De Telegraaf. Volgens hem is er in de Antonius van Paduakerk, kijkend naar het huidige bestemmingsplan, slechts plek voor 26 asielzoekers in plaats van 60.
VVD- en D66-wijk
Bij de afgelopen Provinciale Statenverkiezingen kwamen VVD en D66 als populairste partijen uit de stembus in Bloemendaal. Deze twee partijen hebben op landelijk niveau echter wel gestemd voor de spreidingswet, waardoor gemeenten vanaf 2024 gedwongen kunnen worden om asielzoekers op te vangen.
Ongehoord Nieuws-presentatrice Raisa Blommestijn vindt het verzet van de Bloemendalers daarom krom: 'Bloemendaal, een gemeente waar 2/3 op de coalitiepartijen stemt, stapt nu naar de rechter om de opvang van asielzoekers in hun woonplaats tegen te houden. Het is werkelijk te bizar voor woorden: wel stemmen voor dit wanbeleid maar de gevolgen ervan afschuiven naar een ander.'
Ook in de gemeente Blaricum is er inmiddels verzet gekomen. De lokale VVD-fractie vreest namelijk dat er binnenkort asielzoekers hierheen kunnen komen, hoewel hiervoor momenteel nog geen concrete aanwijzingen zijn.