Net zoals veel andere gemeenten heeft ook Bloemendaal de opdracht gekregen om asielzoekers te huisvesten, in totaal negentig. De gemeente heeft hiervoor vorige maand twee locaties aangewezen, onder andere de Antonius van Paduakerk in Aerdenhout. Het oorspronkelijke plan is om hier dertig asielzoekers te gaan opvangen. Maar dit laatste is in het verkeerde keelgat geschoten van sommige inwoners, zo meldt Haarlems Dagblad.
'De buurtbewoners voelen zich overvallen door het in hun ogen onaangename nieuws. Ook vinden ze de asielzoekers - getraumatiseerde jonge mensen zonder enig bezit - niet passen in de villawijk. Eén inspreker vroeg zich af of zijn zoon voortaan nog wel met zijn vriend kan zoenen op straat. Een ander zei dat zij vreest voor waardedaling van haar huis en is bang op kosten gejaagd te worden, doordat ze haar woning nu beter moet beveiligen. Kortom, deze Aerdenhouters zijn tegen de komst van asielzoekers aan de Sparrenlaan,' aldus Haarlems Dagblad.
Het resultaat: de gemeente Bloemendaal stelt het besluit over de asielopvang voorlopig uit. Het is onduidelijk wanneer er weer gedebatteerd gaat worden over de eventuele komst van asielzoekers naar Aerdenhout.
Uit statistieken blijkt dat het overgrote deel van Aerdenhout op de VVD heeft gestemd bij de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen. Op nummer twee staat D66, gevolgd door CDA en GroenLinks. Al deze partijen hebben ingestemd met de spreidingswet: de wet waarmee het kabinet gemeenten ertoe kan dwingen om asielzoekers op te vangen.
In statistieken komt eveneens naar voren dat inwoners van Aerdenhout over het algemeen een erg hoog jaarinkomen hebben. De gemeente Bloemendaal werd door Quote uitgeroepen tot rijkste gemeente van Nederland.
De overlast van asielzoekers kan groot zijn bij omwonenden. In Ter Apel hebben de lokale PVV en VVD al voorgesteld om inwoners 2500 euro te geven waarmee ze hun huis kunnen beveiligen, zoals hekken en camera's. Dit voorstel werd echter teruggetrokken.
Asielzoekers in linkse wijken
Eerder stelde PVV-Kamerlid Martin Bosma al voor om dorpen, waar links wordt gestemd, te geven wat ze willen: asielzoekers en windmolens.
"Men kiest daar vol enthousiasme voor D66 en GroenLinks, en hunkert blijkbaar naar de diversiteit en het klimaatsocialisme," zei hij recent in een debat. "Zou het niet mooi zijn als deze mensen gewoon krijgen waar ze om vragen? Veel azc's in het dorp, met de daarbij behorende overlast, het straatbeeld gedomineerd door asielzoekers, een fijne moskee die vijf keer per dag luidkeels oproept tot gebed, en lekker veel windmolens."
Ook BBB-leider Caroline van der Plas stelde eerder al voor om azc's voortaan in D66- en GroenLinks-wijken neer te zetten. Ook de PVV stelt voor om een mega azc in een linkse wijk te bouwen: "Als deze partijen zo graag willen, dan mag de eigen achtertuin toch geen probleem zijn?"