Sinds vorig jaar was Wiersma de minster voor Onderwijs. Maar eerder dit jaar kwam er een flinke deuk in zijn feilloze imago, door beschuldigingen van wangedrag. Achter de schermen klaagden ambtenaren en mensen in de kringen rondom Wiersma over woede-uitbarstingen van de minister.
Donderdag kondigde Wiersma na aanhoudende klachten zijn vertrek aan. Maar PVV-Kamerlid Harm Beertema stelt op sociale media dat hij juist veel sympathie had voor Wiersma, omdat de Minister zijn eigen koers vaarde. Volgens Beertem hebben namelijk al decennialang de onderwijsbestuurders het werkelijk voor het zeggen in het onderwijsbeleid, niet de minister.
Maar Beertema stelt dat Wiersma dit patroon doorbrak. Voor het eerst in decennia probeerde een Onderwijsminister de macht van de onderwijsbestuurders tegen te gaan en een eigen koers te varen. Op deze manier wilde Wiersma 'ons beschamend slechte onderwijs (rampzalig lerarentekort, kwart leerlingen semi-analfabeet) verbeteren door meer regie te nemen door de lumpsum efficiënter in te zetten', aldus Beertema
Maar dit werd niet gepikt, vertelt Beertema: 'Dus werd deze briljante, moedige, maar te jonge en onervaren minister beledigd, tegengewerkt en uiteindelijk weggedragen door zijn ambtenaren en vooral door de bestuurders die hun eigenaarschap bedreigd zagen.'
Maar bij talkshows als Op1 is er geen aandacht geweest voor deze kant van het verhaal, merkt Beertema op. Dit ziet hij als wederom een bewijs van het bestaande 'cordon sanitaire'.