Het ging om de Zevende Ministeriële Conferentie over Klimaat en Gezondheid, voor alle VWS-minsters in Europa. In de programmabeschrijving staat dat de WHO-bijeenkomst zich richt op 'de impact' van de coronapandemie en 'de kansen voor een gezond herstel op het pad naar de 2030-agenda voor Duurzame Ontwikkeling'.
Aanwezig was ook de Nederlandse minister Ernst Kuipers (D66), die inmiddels demissionair is. Hij vertelt dat er wat hem betreft flinke vaart wordt gemaakt met de verduurzaming van de zorg. Met Nederland voorop.
"Klimaat en klimaatverandering zal een enorme impact hebben op de volksgezondheid wereldwijd. De manier waarop we onze volksgezondheid en gezondheidszorg hebben ingericht heeft een enorme ecologische voetafdruk," vertelt Kuipers in een videoboodschap. "Dat betekent dus dat wij ons in de gezondheidszorg moeten voorbereiden. Maar dat we ook moeten acteren."
Daarom was dit het onderwerp van gesprek bij de conferentie. Kuipers wil dat Nederland 'het voortouw neemt' om een speciale resolutie te 'vernieuwen' over klimaatverandieng en gezondheid. Deze resolutie is van de World Health Assembly, een internationale bijeenkomst volgend jaar in mei.
Zorg verduurzamen
De berduurzaming van de zorg: het klinkt als iets nieuws, maar dat is het niet helemaal. In maart kondigde GroenLinks-Kamerlid Corinne Ellemeet bij een commissievergadering aan dat de zorg wat haar betreft klimaatneutraal moet worden. Volgens haar is de zorg namelijk voor maar liefst 7,3 procent verantwoordelijk is voor de totale Nederlandse CO2-uitstoot. Hierbij baseerde Ellemeet zich op de Green Deal-plannen van Eurocommissaris Frans Timmermans.
Op het moment zelf gebeurde er echter vrij weinig. Al snel kreeg Ellemeet namelijk flinke kritiek van collega's, onder meer Fleur Agema (PVV) en Nicki Pouw-Verweij (JA21). Ook werd er getwijfeld of Ellemeets beweringen wel kloppen.