Zwolle is van plan om tussen 2020 en 2030 zo'n 10.000 nieuwe woningent te bouwen. Maar dit komt niet van de grond, onder meer vanwege de stikstofregels, gestegen bouwkosten en een personeelstekort. Maar de woningnood houdt desondanks aan. Daarom komt de gemeente nu met een onorthodox voorstel: ouderen moeten doorstromen naar een kleinere woning, meldt AD.
Dit voorstel is niet zonder reden. Momenteel worden er zo'n 12.000 grote huizen in Zwolle bewoond door stellen of alleenstaande ouderen. Als zij doorstromen naar een kleiner appartement, kan daar een heel gezin of groot huishouden in wonen. Op deze manier hoopt Zwolle de woningnood te verkleinen.
Om dit voor elkaar te krijgen, trekt de gemeente van alles uit de kast. Allereerst wil Zwolle een 'doorstroomcoach' aanstellen die ouderen helpt bij het verhuisproces. Ook wil Zwolle de ouderen beter informeren, voorrang geven op de woningmarkt voor kleinere appartementen, en eventueel een verhuiskostenvergoeding aanbieden. Als ouderen echt niet willen vertrekken, wil de gemeente hen ervan overtuigen om een leegstaande kamer in het huis te verhuren aan een woningzoekende.
Met het doorstroomplan hoopt Zwolle 17.000 verhuizingen tot 2030 te . Na de zomer moet het plan van start gaan. Hiervoor is 100.000 euro uitgetrokken.
Amsterdam wil ouderen uit woning zetten
Zwolle is niet de eerste gemeente die ouderen uit hun huis wil krijgen om zo het woningtekort op te lossen. De GroenLinks-fractie in Amsterdam wil ouderen verplicht stellen te verhuizen zodra hun kinderen het huis uit zijn. Dat kondigde GL-wethouder Zita Pels (Wonen) in februari aan. Meer overheidsingrijpen met de mogelijkheid tot gedwongen uithuisplaatsingen ziet zij als dé manier om in 2040 de Amsterdamse woningnood opgelost te hebben.
De gemeente Amsterdam kampt al jaren met een nijpend woningtekort. Dit jaar zullen er zo'n 4000 woningen te weinig zijn in de hoofdstad. GroenLinks-wethouder Zita Pels (Wonen) ziet zich daarom genoodzaakt onorthodoxe oplossingen te bedenken om het woningtekort op te lossen. Eventueel met dwang wil zij ouderen uit hun grotere huis krijgen, zodra de kinderen het nest verlaten. Dan kan er een gezin voor in de plek komen, aldus Pels.
Maar haar idee voor een dwangmaatregel stuit nu op veel verzet bij oppositiepartijen in de Amsterdamse gemeenteraad. "Ik zie niet echt voor me hoe ze dit gaan doen. Wil je mensen gaan dwingen of zo? Dan wordt het heel ingewikkeld," reageert VVD-raadslid Myron von Gerhardt bij De Telegraaf.