Op dit moment is het nog zo dat Duitsers twee onderzoeken door psychologen moeten afronden voordat zij van geslacht kunnen veranderen, daarnaast buigt een rechter zich over de vraag of een geslachtsverandering in een officieel document wordt goedgekeurd. Vanaf heden zullen deze obstakels worden opgeheven.
Volgens de Duitse minister van Familiezaken, Lisa Paus, is het een goede ontwikkeling voor Duitsland dat men makkelijker van geslacht kan veranderen en door de overheid wordt erkend in hun nieuwe sekse: "De goedkeuring van het ontwerp van de zelfbeschikkingswet door het Federale Kabinet is een groot moment voor trans en intersekse mensen in Duitsland. De basiswet garandeert de vrije ontwikkeling van de persoonlijkheid en respect voor genderidentiteit. Desondanks werden de betrokkenen meer dan 40 jaar lang gediscrimineerd door de transseksuelenwet. Dit is nu eindelijk voorbij. Met de zelfbeschikkingswet realiseren we het recht van ieder mens om gerespecteerd te worden in zijn of haar genderidentiteit en met respect behandeld te worden. De zelfbeschikkingswet dient om lang gediscrimineerde minderheden te beschermen en is een sociaal-politieke stap voorwaarts. Dit is waar deze federale regering voor staat."
Ook in België kan men meerdere malen wisselen van geslacht
Begin 2023 presenteerde de Open VLD-minister van Justitie Vincent van Quickenborne de wetswijziging van de Belgische transgenderwet. Volgens de huidige wetgeving in België moeten mensen die voor de tweede keer hun naam of geslacht willen veranderen dat doen via de familierechtbank en een langdurende procedure. In de toekomst wordt dit een kwestie van enkele minuten en een bezoekje aan een ambtenaar.
Nederlandse transgenderwet
Medio 2022 speelde er ook een soortgelijke kwestie in Nederland. Ook de Nederlandse transgenderwet zou moeten versoepelen, althans dat was de gedachte bij progressieve partijen. Onder meer Nicki Pouw-Verweij verzette zich hier tegen.
Met de nieuwe wijziging van de transgenderwet kunnen mensen die zich identificeren als het andere geslacht eenvoudiger hun geslacht laten veranderen in hun paspoort. Het zal, volgens Tweede Kamerlid Nicki Pouw-Verweij, net zo makkelijk worden als het veranderen van je adres in je woonplaats.
Er hoeft fysiek en biologisch niks aan je te veranderen, om toch je geslacht te kunnen laten veranderen in je persoonsregistratie. En dit is zorgelijk, vertelt Pouw-Verweij op NPO Radio 1.
Want door de wetgeving in Nederland wordt het heel eenvoudig om aan zelfidentificatie te doen, ook voor kinderen, meent Pouw-Verweij.