Het Regenboogakkoord van het COC verwijst naar een overeenkomst die is gesloten tussen het COC Nederland (de belangenorganisatie voor lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders en mensen met een intersekse-conditie) en de Nederlandse regering. Het akkoord is bedoeld om de rechten en de positie van de LGBTQ+-gemeenschap in Nederland te verbeteren.
Het Regenboogakkoord is op 11 december 2018 ondertekend en omvat verschillende afspraken en maatregelen om discriminatie en geweld tegen LGBTQ+ personen tegen te gaan en de acceptatie en gelijke behandeling van LGBTQ+ mensen in de samenleving te bevorderen. Enkele van de belangrijkste punten die in het akkoord zijn opgenomen, zijn onder meer:
- Het verbeteren van de acceptatie en veiligheid van LGBTQ+ jongeren in het onderwijs.
- Het bestrijden van discriminatie en geweld tegen LGBTQ+ personen.
- Het bevorderen van de acceptatie van genderdiversiteit.
- Het ondersteunen van internationale inspanningen voor LGBTQ+ rechten.
Zeeland gaat COC-verdrag niet ondertekenen
Gedeputeerde Harry van der Maas (SGP) zei tijdens een recente commissievergadering dat de provincie Zeeland al genoeg doet ter bevordering van de LHBT-emancipatie en dat de provincie het niet nodig acht om het akkoord van COC te ondertekenen.
"We hebben zo'n akkoord niet nodig om zulke activiteiten te doen. Als college hebben we afgesproken dat we ons hier onverminderd voor blijven inzetten."
Een COC-afgevaardigde was ook aanwezig bij de commissievergadering en deelde het standpunt van het Zeeuwse bestuur niet. "Het is van vitaal belang dat de politiek opstaat, een duidelijk standpunt inneemt en doelgerichte acties neemt. Als gekozen volksvertegenwoordigers moet u laten zien dat u er bent voor alle burgers. Het aannemen van dit regenboogakkoord is een symbolische stap, een begin. Dit heeft pas echt betekenis als het wordt opgevolgd door concrete maatregelen die gebaseerd zijn op beleid dat is opgesteld en goedgekeurd door een meerderheid van Provinciale Staten."
BBB-politicus Antje Dees-de Vries voegde daaraan toe dat haar partij niet houdt van symboolpolitiek. "We zien liever werkelijke daden dan symbolisch een akkoord ondertekenen. Het voelt voor ons wat dwangmatig."