Het onderzoek is uitgevoerd door het Franse consumenten- en opiniebureau Toluna Harris Interactive. Ruim drieduizend mensen werden in juli gevraagd naar hun blik op de migratiekwestie.
Hierin komt tevens naar voren dat driekwart van de Fransen vindt dat de overheid de immigranten te veel ondersteunt. Slechts de helft van de ondervraagden ziet immigranten als een verrijking voor de Franse economie, en 45 procent denkt dat immigranten proberen te integreren in de Franse samenleving. Een ruime meerderheid (61 procent) ziet de immigranten als een bedreiging voor de Franse cultuur, en 56 procent vindt hen een bedreiging voor de het sociale weefsel.
Maar er is ook een nuancering. Tweederde van de ondervraagden erkent namelijk dat migranten het slachtoffer zijn van discriminatie en/of racisme. Tegelijkertijd wil slechts 14 procent dat migranten worden opgevangen zonder voorwaarden. Een kwart wil zelfs dat migranten überhaupt niet meer worden opgevangen in Frankrijk. Vooral onder rechtse kiezers is dit standpunt populair.
Strenger migratiebeleid
De uitslag van dit opinie-onderzoek komt overeen met eerdere peilingen. In mei bleek dat 82 procent van de Fransen voorstander is van een strengere wetgeving om illegale migranten uit te zetten. Vooral onder 65-plussers is het draagvlak groot (86 procent). Maar ook onder jongere Fransen is er een draagvlak van 81 procent.
Interessant is ook wanneer alle respondenten worden opgedeeld naar politieke kleur. In totaal ziet de helft (53 procent) van alle linkse kiezers een vergemakkelijking van de uitzettingen wel zitten. Vooral bij de socialisten is de aanhang relatief groot (66 procent).
Fransen zijn sowieso niet zo dol op massa-immigratie. Vorig jaar bleek al dat slechts 13 procent van Fransen immigranten ziet als een 'kans' voor Frankrijk. Vier op de tien, daarentegen, ziet immigranten als een 'bedreiging'.
Dit jaar vonden er grote rellen plaats nadat een Frans-Algerijnse tiener was doodgeschoten door de politie. 100.000 tot 200.000 kwamen op de been. Volgens Pierre Brochand, voormalig hoofd van de Franse veiligheidsdienst DGSE, is iets vergelijkbaars niet meer gebeurd sinds de Franse Revolutie in 1789.