Marijnissen pleit voor bindend referendum en goede zorg: "Bouwen aan beter Nederland"

Opinie21 september 2023 14 minuten Lilian Marijnissen
Marijnissen
ANP

In haar toespraak bij de Algemene Beschouwingen vertelt SP-leider Lilian Marijnissen waar de schoen wringt in de Nederlandse samenleving. Er is een groot wantrouwen in de overheid, de zorg wordt uitgekleed, in bestuurskringen heerst er een "spreadsheet-terreur", en de armoede onder Nederlanders neemt alleen maar toe. Maar er is goed nieuws, want met de nieuwe verkiezingen in aantocht kan er zomaar schoon schip worden gemaakt. Daarom wil Marijnissen dat er een bindend referendum komt, die de overheid dwingt om weer naar zijn burgers te luisteren. Daarnaast wijst ze op het belang van een goede zorg en een stop op arbeidsmigratie. "Samen kunnen we bouwen aan een beter Nederland. Een Nederland met gewoon voor iedereen goede zorg", stelt Marijnissen. Lees hier de volledige ABP-toespraak van Lilian Marijnissen.

Er was zo'n tv-programma waar ze na de reclame altijd terugkwamen met "Wakker Worden!". Dus ik hoop dat dat gaat lukken met mijn bijdrage. Barend & Van Dorp was het, geloof ik. Toch? Ja, Barend & Van Dorp. Het is een tijdje geleden, inderdaad.

Voorzitter. "Ik doe dit werk met mijn hart, en ik doe het met heel veel liefde. Maar het doet me ook verdriet. Het doet me verdriet omdat het soms hopeloos voelt. Hopeloos, omdat ik doe wat ik kan, maar op het moment dat patiënten bij mij het ziekenhuis verlaten, weet ik heel vaak al dat ik dezelfde patiënten niet al te lang daarna weer terug ga zien. We hebben er zelfs een beetje een oneerbiedige naam voor, namelijk "draaideurpatiënten". En dat doet me heel veel pijn, want ik zit in de zorg omdat ik mensen beter wil maken, omdat ik mensen vooruit wil helpen. Maar hierdoor twijfel ik of ik nog wel in de zorg wil en kan blijven werken." Dit is het verhaal van Gladys. Gladys is 42 jaar, werkt in een ziekenhuis in Beverwijk. Gladys was gisteren met ons mee naar de Troonrede. De Kamerleden van de SP hadden allemaal iemand uit de zorg meegenomen naar de Troonrede, om ook op die manier aandacht te vragen voor de zorg. Gladys vertelde mij dat er jaren geleden hier in de politiek was besloten dat er bezuinigd zou moeten worden op, wederom een keer, de zorg, maar in dit geval de ggz, de geestelijke gezondheidszorg, want die kosten zouden te hoog zijn. Zij vertelde dat zij het gevolg daarvan nu elke dag in het ziekenhuis ziet, namelijk dat die bezuiniging uiteindelijk helemaal geen besparing is gebleken, omdat de zorg zich verplaatst, omdat ze de mensen die uit het ziekenhuis zijn ontslagen — die zijn er bijvoorbeeld omdat ze psychische problemen hebben of lichamelijk grote verwondingen, omdat ze misschien een zelfmoordpoging hebben gedaan — gewoon weer terugziet. Daardoor is het uiteindelijk helemaal geen besparing gebleken. Ook voor de samenleving wordt het daardoor niet goedkoper maar duurder. En het allerergste is misschien nog wel dat we op deze manier mensen de zorg uit jagen, mensen zoals Gladys. Mensen die dat werk doen met hun hart, vol overtuiging en veel liefde, twijfelen nu of ze dit werk nog wel op deze manier vol kunnen houden.

Afgelopen zondag waren we hier in Den Haag bij elkaar voor ons Prinsjesdagprotest. Een van de voornaamste inzetten, eisen van dat protest was dat de bezuinigingen op de ouderenzorg en op de verpleeghuizen die gepland staan voor komend jaar, van de baan zouden gaan. Het goede nieuws is dat die bezuinigingen inderdaad voor een deel van de baan zijn. En dat is belangrijk, want wat verloren dreigde te gaan, was de personele bezettingsnorm, wat betekent dat er in principe voldoende collega's in het verpleeghuis zouden moeten zijn om zorg te verlenen. Maar helaas is het zo dat maar een deel van deze bezuinigingen van tafel is. Dat betekent dus dat nog steeds dat andere deel wel staat, en dat kan niet. Ik wil een compliment geven aan al die zorgverleners en zorgorganisaties die ook hier zijn geweest en die samen met ons actie hebben gevoerd om die bezuinigingen van tafel te krijgen maar ik wil echt de oproep doen aan deze Tweede Kamer: laten we ervoor zorgen dat dat andere deel ook van tafel gaat. Want het is echt tijd om onze zorg weer op te bouwen en daar passen geen bezuinigingen bij, maar investeringen.

Laten we ook de zeggenschap terugpakken over onze zorg. Op naar een nationaal zorgfonds zonder zorgverzekeraars en zonder eigen risico. Geef de mensen die het werk doen zeggenschap over de zorg, want zij weten wat er nodig is. Het scheelt ook veel bureaucratie, veel tijd en daarmee geld én het maakt het werken in de zorg gewoon leuker. Van alle bangmakerij die ik ook vandaag weer heb gehoord van de liberalen en hun lakeien dat de zorgkosten dusdanig zouden stijgen dat er wel dit soort bezuinigingen nodig zouden zijn, zeg ik: mensen, trap daar niet in. Er valt heel veel te besparen in de zorg, absoluut, door te kappen met de onnodige bureaucratie, door te kappen met de zorgverzekeraars, hun aanbestedingen en al hun inkopers en juristen, door te kappen met de grote hoeveelheid managers en reclames, door te kappen met de winstuitkeringen in de zorg. "Private equity". Echt, wie bedenkt zo'n term en wie bedenkt dat dit moet kunnen in onze zorg? Wij willen ervan af en we zullen morgen samen met de ChristenUnie met een voorstel komen om dit te regelen. Het is namelijk allemaal geld voor zorg dat niet naar de zorg gaat. Laten we daarmee stoppen.

Voorzitter. Laten we medisch specialisten in loondienst nemen. Laten we stoppen met het sluiten van ziekenhuizen. Laten we een nationaal geneesmiddelenfonds opzetten, zodat we af kunnen van de belachelijke situatie dat medicijnen nu vaak met publiek geld worden ontwikkeld, maar op het moment dat ze op de markt komen het de farmaceutische industrie is die daarop gaat cashen en flink geld gaat verdienen. Laten we ervoor zorgen dat geld voor zorg naar de zorg gaat.

Voorzitter. Steeds minder mensen hebben vertrouwen in de overheid en helaas ook in dit parlement. Maar ik vind dat niet gek. Er wordt nauwelijks een probleem echt opgelost. Er komen alleen maar problemen bij. Ondanks miljarden in een stikstoffonds weten boeren die door neoliberaal beleid jarenlang gedwongen zijn om schaal te vergroten nog steeds niet waar ze aan toe zijn. Steeds meer mensen kunnen de boodschappen niet betalen, terwijl er woekerwinsten door bedrijven worden gemaakt; vorig jaar 327 miljard euro. En tegelijkertijd stelt het Rode Kruis dat er voor 400.000 mensen in Nederland voedselhulp nodig is. Ik herhaal het nog maar een keer: er is voedselhulp nodig in Nederland. Dan maak je bewust de verkeerde keuzes. We gaan hierdoor steeds meer toe naar wat ooit in het verleden "Amerikaanse toestanden" werden genoemd. Het gaat om mensen die op straat slapen en waar gewoon iedereen aan voorbijloopt. Iedereen die hier naar binnen loopt, weet precies waar ik het over heb, denk ik. Particuliere scholen voor de happy few, commerciële huisartsen die onbereikbaar zijn, mensen met een baan en een inkomen maar daar niet van rond kunnen komen, en een overheid die vijandig is tegen de eigen mensen; het is allemaal normaal geworden. Onder leiding van dertien jaar VVD zijn die ooit Amerikaanse toestanden gewoon Nederlandse toestanden geworden. Maar dit is natuurlijk niet normaal.

Er is gelukkig ook goed nieuws. Nu er hier schoon schip wordt gemaakt, kunnen we ons land weer opbouwen. Samen kunnen we bouwen aan een beter Nederland. Een Nederland met gewoon voor iedereen goede zorg. Dat kan als we de marktwerking uit de zorg slopen en als we onze zorgverleners fatsoenlijk waarderen. Een Nederland met gewoon voor iedereen een betaalbaar huis. Dat kan als we onze volkshuisvesting niet meer als een markt zien waar de zogenaamde beleggers de baas moeten zijn. En een Nederland met gewoon voor iedereen een fatsoenlijk inkomen. Ook dat kan als we de lonen verhogen en zorgen dat lage en middeninkomens minder belasting betalen en hoge inkomens meer.

Voorzitter. Ik wil graag naar de zeggenschap. Wat mij betreft moeten we de zeggenschap terugpakken. Er gaat iets fundamenteel mis als grote bedrijven woekerwinsten maken, maar er tegelijkertijd zo veel mensen in armoede leven in Nederland. Natuurlijk moet het minimumloon omhoog en moeten grote bedrijven een hogere winstbelasting gaan betalen, maar — en dat is wat ons betreft nog veel belangrijker — we moeten ook verregaande stappen zetten om ervoor te zorgen dat die winsten ook terechtkomen bij de mensen die ervoor hebben gewerkt, in plaats van dat die winsten, zoals nu het geval is, verdeeld worden onder de aandeelhouders. Daarom zal de SP morgen samen met het CDA met een voorstel voor echte winstdeling komen.

We moeten werknemers zeggenschap geven door de plekken in de bestuurskamer op te eisen, door de macht van de aandeelhouders in te perken en door de macht van de werknemers te vergroten. Mocht iemand daar nou niet helemaal van overtuigd zijn, dan zou ik hem of haar willen aanraden om het bezoek terug te kijken van de grote werkgevers aan de Tweede Kamer, laatst. Een man van Ahold was hier op bezoek. Ze durfden geloof ik niet hun grootste baas te sturen, maar ze hebben iemand anders van het bedrijf gestuurd. Ik vroeg hem: vindt u het zelf eigenlijk normaal dat uw baas 128 keer meer verdient dan de gemiddelde werknemer van het bedrijf? Hij zei dat ik me geen zorgen hoefde te maken, omdat de situatie juist verbeterd was: het jaar daarvoor verdiende hij nog 132 keer meer.

Voorzitter. Het kapitalisme kent geen moraal, dus we moeten deze grote graaiers aanpakken en ons deel opeisen. Maar dan richt ik mij ook tot iedereen hier in de Tweede Kamer. Ik vind dat we ook naar onszelf moeten kijken. Wij spreken en stemmen hier zo'n beetje elke dag, elke week, over de kosten voor mensen, over de hoogte van de huren, over het wel of niet afschaffen van het eigen risico. Maar wat merken we er eigenlijk zelf van? Wat merken jullie ervan? Is er hier iemand die wakker ligt van die hoge rekeningen? Ik vermoed het niet. En dat is ook niet gek, als je weet dat Kamerleden ruim €120.000 per jaar verdienen. Een gigantisch bedrag. Zoals bekend levert de SP-fractie een deel van dat grote salaris in. Vandaag stellen wij voor om dat collectief te doen: laten we als Tweede Kamerleden allemaal 30% van ons salaris, van die €120.000 per jaar, inleveren. Los je daarmee alle problemen in het land op? Nee, natuurlijk niet. Dat begrijp ik ook wel. Is het dan puur symbolisch? Ik hoor wat geroezemoes, dus misschien vinden sommigen het een minder goed idee. Is het dan puur symbolisch? Nee, dat is het ook niet, want het is belangrijk dat je voeling houdt met de samenleving. Het ís gewoon anders als je zo'n groot salaris hebt, ruim €120.000 per jaar, dan wanneer je 's nachts wakker ligt door zorgen over de stijgende energierekening. Ik vind het extra mooi dat we van het geld dat dat zou opleveren, ervoor zouden kunnen zorgen dat de 200.000 kinderen die onder het beleid van dit demissionaire kabinet dit jaar helaas nog in armoede leven, een mooi cadeau kunnen krijgen voor de feestdagen.

Voorzitter. Laten we van "bestaanszekerheid" niet dezelfde holle term maken als van "bestuurscultuur". Uiteindelijk sprak echt iedereen erover, maar wat is er nou precies veranderd? Niet veel. Laten we ook niet doen alsof het een natuurverschijnsel is. Bestaansonzekerheid voor mensen is hier gecreëerd. Hier! Door foute politieke keuzes. En dat is dus niet de dynamiek van de economie, zoals ik Mark Rutte laatst op tv hoorde zeggen. Nee. Als zo veel werkende mensen in je land toeslagen nodig hebben om rond te komen, terwijl er 317.000 miljonairs zijn, dan zit er iets fundamenteel fout. En als de koopkracht van mensen er in 40 jaar niet zo beroerd voor heeft gestaan maar grote bedrijven de hoogste winsten ooit maken sinds het registreren daarvan, dan werkt je economische systeem alleen voor die enkeling die het toch al goed heeft.

Wat lost die problemen wel op? We moeten fundamenteel andere keuzes maken. Op de korte termijn: het minimumloon verhogen en de kosten voor het dagelijks leven verlagen. We hadden het net al even met de heer Paternotte over de kosten van het ov. We zouden bijvoorbeeld de btw kunnen schrappen, het eigen risico kunnen afschaffen en de prijzen voor de energie kunnen maximeren. Na de verkiezingen zullen we moeten gaan bouwen aan een economie waarin de werkende klasse en gepensioneerden hun eerlijke deel krijgen in plaats van de aandeelhouders, miljonairs en grote bedrijven.

Ik vind het zo ongeloofwaardig dat de partij die zo veel bestaansonzekerheid heeft gecreëerd voor mensen, namelijk de VVD, hier nu opeens over spreekt. Want zekerheid in bestaan betekent natuurlijk ook dat je een betaalbaar huis kunt vinden, dat je voorzieningen in de buurt hebt en dat je een overheid hebt waar je op kunt bouwen en op kunt vertrouwen. En laat dat nou precies hetgeen zijn wat vier kabinetten lang, onder leiding van de VVD, gesloopt is — met wisselende bondgenoten, zeg ik er maar even bij.

We moeten de zeggenschap terugpakken over onze publieke sector. Stop de spreadsheetterreur en stop de babbelende managers. Geef ruimte aan de zorgverlener, de leraar en de kinderopvangmedewerker. Dat maakt het goedkoper, leuker en beter. Daar ben ik van overtuigd. We moeten ook de zeggenschap terugpakken over onze woningbouw. Versterk de rechten van huurders. Knip grote woningcorporaties met dure bazen op en maak er woningbouwverenigingen van, een vereniging met leden die meepraten en meebeslissen over de keuzes waar er gebouwd en eventueel gesloopt wordt en voor wie, zodat er eindelijk ook betaalbaar gebouwd kan worden. Laten we onze energie democratiseren. We voeren als SP campagne voor het nationaliseren van onze energie. In Groningen, Drenthe en Utrecht heeft dit al tot succes geleid en namen de provincies onze voorstellen over om te bekijken of energie weer in provinciale handen kan komen. In Limburg en Brabant, waar de SP in het provinciebestuur zit, gaan we hier concrete stappen toe zetten. Alleen zo kunnen we ervoor zorgen dat we massaal kunnen investeren in schone energie en dat de winsten die daar nu gemaakt worden niet naar Zweedse of Japanse aandeelhouders gaan, zoals nu het geval is, maar dat we die in kunnen zetten om de energierekening te verlagen. Kies dus niet voor een miljardenprijsplafond voor commerciële energiebedrijven, maar nationaliseer onze energie.

Laten we kiezen voor echte klimaatrechtvaardigheid. Mevrouw Bikker en ik hadden het net al even over de vliegbelasting. Maar wij zijn dus niet voor de zogenaamde pesttaksen die mensen op extra kosten jagen terwijl je weet dat de rijkste 1% per persoon verantwoordelijk is voor tien keer meer CO2-uitstoot dan de armste 50%. Laten we daar dus het geld en de klimaatwinst ophalen. Laten we geen subsidies geven aan mensen die zich een dure elektrische auto kunnen veroorloven, maar laten we dat geld bijvoorbeeld inzetten om tochtige huizen te isoleren.

Over het openbaar vervoer hebben we het al gehad, dus dat zal ik gezien de tijd overslaan.

Voorzitter. We moeten ook naar een radicale democratisering van onze overheid en van onze politiek. Mensen keren deze overheid namelijk de rug toe. Dat is volstrekt begrijpelijk, want deze overheid is er helaas vooral voor mensen die het toch al goed hebben. Maar voor heel veel mensen is deze overheid er gewoon niet. Ook hier zal een democratisering nodig zijn, bijvoorbeeld door het invoeren van een bindend correctief referendum. Mensen kunnen op die manier politici die foute besluiten nemen terugfluiten. Daarmee kunnen foute wetten, die hier aangenomen worden, teruggefloten worden door mensen. Over twee weken verdedig ik in de Eerste Kamer onze wet voor een bindend correctief referendum, een echte handrem in de handen voor mensen. De aankomende verkiezingen van deze nieuwe Tweede Kamer maken dan ook dat het referendum dichterbij is dan ooit. Als het in de nieuwe Tweede Kamer een tweederdemeerderheid heeft, dan komt dat referendum er.

De getroffen gezinnen in het toeslagenschandaal wachten nog steeds op gerechtigdheid, nou ja, op dat ze hun eigen onterecht afgepakte geld krijgen, want daar gaat het hier over. Voor Groningers geldt hetzelfde. Intussen lopen bij zowel de afhandeling van het toeslagenschandaal als de situatie van de getroffen Groningers de consultants binnen. Van elke euro die naar de afhandeling van de aardbevingsschade in Groningen gaat, gaat ruim 70% niet naar de getroffen Groningers. Nu worden zelfs commerciële partijen op de afhandeling van het toeslagenschandaal gezet, en gaat 30% van het geld daarnaartoe. Het laat zien hoe stuk deze overheid is, en dat er een overheid is gecreëerd met een geïnstitutionaliseerd wantrouwen in mensen in plaats van met vertrouwen in mensen. Ik hoop dat we hier vandaag en morgen een eerste stap kunnen zetten naar fundamentele verandering om dat aan te pakken. Wij zullen zeker ook met een voorstel daarvoor komen.

Voorzitter. Laten we arbeidsmigratie nu eindelijk reguleren. Ik zie in heel veel verkiezingsprogramma's nu eindelijk staan dat dat nodig is. De SP pleit voor een tijdelijke algehele stop op arbeidsmigratie. Ik vind het toch wel ontzettend hypocriet om van verschillende partijen te horen dat de instroom — je hebt over mensen, maar goed — omlaag moet, maar dat ze intussen niks aan arbeidsmigratie willen doen. Ik heb begrepen dat we, als het aan D66 ligt, juist actief mensen hierheen gaan halen om hier te gaan werken. Ongereguleerde arbeidsmigratie is een verdienmodel voor bedrijven. Het leidt tot uitbuiting van arbeidsmigranten, en de lasten ervan zijn voor de samenleving, dus dit moet stoppen.

De beste vorm van democratisering is natuurlijk als mensen zich organiseren en in actie komen. Van deze mensen is de SP altijd de bondgenoot. Samen met de leden van de vakbond krijgen we een hoger minimumloon voor elkaar. Samen met de getroffen ouders in het toeslagenschandaal blijven we strijden voor gerechtigheid, totdat het is opgelost. Samen met ouderenzorgorganisaties strijden we voor een beter pensioen, want samen kunnen we kiezen voor een ander Nederland.

Wat ons betreft kunnen we daar vandaag als Tweede Kamer al mee beginnen. Laten we van de komende verkiezingen in ieder geval een ideeënstrijd maken over de oplossingen die Nederland nu nodig heeft. Ik heb die oproep al vaker gedaan. Een goed idee is een idee dat werkt. Daarom alvast drie goede SP-ideeën die werken.

Volgende week is de officiële opening van het zorgbuurthuis in Oss. Ik ben daar wel een beetje trots op. Samen met buurtbewoners, zorgverleners en vrijwilligers laat de SP daar zien hoe ouderenzorg ook kan, namelijk kleinschalig, met vaste gezichten voor mensen die zorg krijgen, en oud kunnen worden in je eigen buurt, ook met een partner die geen zorg nodig heeft. Hoe mooi zou het zijn als we niet alleen in Oss, maar in heel Nederland zorgbuurthuizen kunnen bouwen?

In Heerlen openen we het Huis van het Recht. Daar kunnen mensen laagdrempelig juridische hulp krijgen, bijvoorbeeld om de problematische schulden waar de heer Dassen net over sprak tijdig te voorkomen, om niet te verdwalen in een bureaucratische overheid die je van het kastje naar de muur stuurt en waardoor je je niet gehoord voelt. Hoe mooi zou het zijn als we niet alleen in Heerlen, maar in heel Nederland Huizen van het Recht konden bouwen?

In een aantal provincies zetten we nu stappen naar een eigen energiebedrijf, zodat een basisvoorziening — want energie is een basisvoorziening — onder democratische controle komt te staan en winsten niet naar buitenlandse aandeelhouders gaan, maar we die winsten kunnen inzetten om de energierekening voor mensen te verlagen.

Voorzitter. Hoe mooi zou het zijn als we in heel Nederland de marktwerking uit de energie, uit het openbaar vervoer en uit de zorg kunnen halen? Samen kunnen we dat. Wij zijn er klaar voor."

Meerartikelen

Politie
Nieuws

Politie op zoek naar man die kat doodslaat in Amsterdam

De politie in Amsterdam is op zoek naar een man die in de wijk De Pijp een kat op brute wijze heeft doodgeslagen. Het gaat om kat Miesje, die op de avond van 10 februari werd omgebracht door een nog onbekende man. De politie heeft nu beelden daarvan

Rutte
Achtergronden

Zitten we in een 'democratie-loos' tijdperk? Paul Cliteur geeft antwoord

De laatste weken worden vaker dan voorheen aangenomen moties door demissionaire kabinetsleden naast zich neergelegd. Is dit normaal of is er sprake van een nieuwe, negatieve ontwikkeling in het parlement? Rechtsfilosoof Paul Cliteur sprak erover bij

Wilders Dam
Nieuws

Wilders hekelt activisten die Dodenherdenking willen verstoren: 'Zet ze uit naar Gaza'

Nederland bereidt zich voor op een van de meest gespannen dodenherdenkingen in jaren. Er zijn ernstige zorgen over mogelijke verstoringen van de twee minuten stilte, vooral door pro-Palestijnse groeperingen. De veiligheid is opgeschaald, en gemeenten

Fink
Achtergronden

Blackrock ziet financieel voordeel in bevolkingskrimp van rijke landen

BlackRock CEO, Larry Fink, ziet grote voordelen in de huidige bevolkingskrimp van westerse landen. Hij beweert dat landen met een dalende bevolking uiteindelijk wellicht als winnaars uit de bus kunnen komen. Volgens hem wordt dit vaak over het hoofd

Lampedusa
Nieuws

Canarische eilanden overspoeld door economische migranten: 'Stuur hen terug'

Steeds meer economi bereiken de Canarische Eilanden. Volgens VVD-Europarlementariër Malik Azmani is de situatie onhoudbaar. Tijdens zijn bezoek aan Gran Canaria, waar hij met migranten en lokale organisaties sprak, concludeerde hij dat het eiland de

Trump
Achtergronden

Trump: 'Londen en Parijs zijn onherkenbaar door massa-immigratie'

Volgens Donald Trump zijn Londen en Parijs 'onherkenbaar' veranderd door massa-immigratie. Hij beweert dat Europa zijn deuren heeft geopend voor jihadisten en zegt dat hij dit nooit zal laten gebeuren in de Verenigde Staten. "We hebben gezien wat er

Eloïse
Fun

Gravinfluencer Eloïse geniet van luxeleventje in New York

Momenteel studeert gravinfluencer Eloïse in New York. Op haar sociale media is te zien dat ze het erg naar haar zin heeft. Op een dakterras, met een drankje in haar hand, neemt Eloïse een TikTok-video op. De afgelopen tijd kwam Eloïse, het nichtje va

Zonnepanelen
Nieuws

Duitse zonne-energiesector in crisis na sluiting van zoveelste fabrikant

De Duitse zonne-energiesector kampt met ernstige problemen. Ook Solarwatt, één van de laatste producenten van zonnepanelen in Duitsland, heeft namelijk aangekondigd de productie te staken. Dit nieuws komt kort nadat een andere fabrikant zijn deuren s

Leesmeeropinie
Leesmeerinterviews

Meerartikelen

Marcos Ventura
Nieuws

Rechter stelt 'non-binaire transvrouw' in ongelijk

De Spaanse rechter heeft in het voordeel beslist van Lucía Etxebarria, een bekende schrijfster. Ze was aangeklaagd door een 'non-binaire transpersoon', omdat hij zich 'gemisgenderd' door haar voelde. Daarom eiste hij een schadevergoeding van 11.000 e

VS
Nieuws

Republikeinse politici willen buitenlandse vlaggen verbannen uit het Huis van Afgevaardigden

Republikeinse wetgevers steunen een resolutie van afgevaardigde Kat Cammack die leden zou verbieden om buitenlandse vlaggen mee te nemen of te tonen op de vloer van het Huis van Afgevaardigden. Het voorgestelde verbod komt nadat Democraten kleine Oek

Wilders
Nieuws

Wilders zegt traditionele media vaarwel: 'Lange leve X!'

PVV-leider Geert Wilders heeft zijn condoleances overgebracht aan de traditionele media. Volgens hem zitten mensen tegenwoordig veel meer op sociale media, zoals X. Dit ziet hij terug in de statistieken van zijn eigen online account. De kabeltelevisi

DeSantis
Nieuws

Gouverneur Florida verbiedt kweekvlees: 'Zo beschermen we onze boeren'

Op woensdag heeft gouverneur Ron DeSantis van Florida een wet ondertekend die de verkoop van laboratoriumgekweekt vlees in de staat verbiedt, als onderdeel van zijn streven naar een "levendige landbouwsector". 'Wereldwijde elites willen ons gedrag co

Migratie
Video

Eerste illegale migranten in Engeland gearresteerd om vervolgens naar Rwanda te worden gestuurd

In Groot-Brittannië zijn de eerste migranten gearresteerd die gepland hadden het land te verlaten naar Rwanda, als onderdeel van het plan van premier Sunak om migratie naar zijn land te verminderen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft beelden

Macron
Nieuws

Macron sluit Franse soldaten naar Oekraïne opnieuw niet uit

De Franse president Emmanuel Macron waarschuwt opnieuw dat het sturen van westerse grondtroepen naar Oekraïne een optie blijft. In een interview met The Economist benadrukt hij dat deze maatregel overwogen kan worden als Rusland de frontlinies zou do

Libanon
Nieuws

EU stuurt 1 miljard euro naar Libanon voor nieuwe migratiedeal

De Europese Unie gaat 1 miljard euro overmaken naar Libanon. Het doel is om de toenemende stroom Syrische vluchtelingen vanuit Libanon naar Cyprus in te perken. Maar online wordt nu al getwijfeld aan de effectiviteit van de nieuwe migratiedeal. Liban

NSC BBB PVV
Achtergronden

Pensioensector gijzelt kabinetsformatie: staken PVV en BBB hun verzet?

De onderhandelingen voor een nieuw kabinet lopen stroef door onenigheid over het pensioenstelsel. De pensioenfondsen hebben voorgesteld om 25 miljard euro te investeren in de publieke sector, op voorwaarde dat de formatiepartijen het nieuwe pensioens

Azc
Nieuws

Steekpartij in azc Heiloo: één verdachte aangehouden

In het Fletcher Hotel in Heiloo, dat fungeert als asielopvang, heeft gisteravond een steekpartij plaatsgevonden. Hierbij is één persoon gewond geraakt. De politie heeft een verdachte opgepakt, meldt NH Nieuws. De hulpdiensten kregen om 19.30 uur een

Hilbrand Sahla
Nieuws

BnnVara biedt podium aan veroordeelde moslimterroriste

Woensdagavond kreeg de veroordeelde moslimterroriste Soumaya Sahla alle ruimte bij de BnnVara-talkshow Sophie & Jeroen om haar verhaal te doen. Ze deed meermaals foutieve uitspraken over haar verleden, maar werd hierbij niet tegengesproken. Daarom zi

Bregman
Nieuws

Rutger Bregman pleit voor verbod op verkoop sigaretten

Historicus Rutger Bregman vindt dat de verkoop op sigaretten verboden moet worden. Volgens hem is de sigaret een "een frauduleus product dat miljoenen levens kost". Ook vindt hij dat "niemand op industriële schaal anderen verslaafd mag maken en vergi

Seenoi-Barr
Nieuws

Beoogde burgemeester bestempelt blanke demonstranten als 'terroristen'

De aanstaande burgemeester van de Noord-Ierse plaats Derry, Lilian xc, is zeer kritisch op blanken die protesteren tegen massa-immigratie. Volgens haar zijn het "binnenlandse terroristen" die "politieke problemen veroorzaken". Ook na controverse weig