In Nederland is het een relevante vraag: loont werken nog wel? Steeds vaker wordt duidelijk dat het sociale stelsel in Nederland exorbitant is gegroeid. Vanwege het huidige toeslagensysteem ontvangen mensen in de bijstand soms exorbitante toeslagen, en moeten werkende mensen juist veel belasting afstaan.
Hierdoor ontstaan er scheve verhoudingen. Zo ontdekte Kamerlid Pieter Omtzigt dit voorjaar dat in totaal circa 10.000 werkende huishoudens inclusief subsidies minder te besteden hebben dan mensen in de bijstand.
Presentator Arjen Lubach maakt in De Avondshow korte metten met het Nederlandse toeslagensysteem. Met berekeningen via Nibud legt hij haarfijn bloot dat je beter minder kunt werken zodat je aan het eind van de maand een mooi geldbedrag overhoudt. Je hoeft minder belasting betalen, maar ontvangt wel meer subsidies. Werken lijkt dus amper nog te lonen.
Armoedeval niet opgeheven
In het kader hiervan dienden BVNL, SGP, PVV en BBB vorige week een motie in om de armoedeval zo snel mogelijk op te heffen. Maar de motie is gesneuveld, omdat een meerderheid van de Kamer het plan niet ziet zitten. Alle coalitiepartijen en GroenLinks/PvdA stemden tegen. Opvallend genoeg is ook Omtzigt tegen, terwijl hij het probleem juist meermaals aankaartte. De voorstemmers zijn de indieners, SP, PvdD, BIJ1 en FVD.
In andere landen worden er al wél pogingen ondernomen om de armoedeval op te heffen. Zweden staat bekend als een linkse natie, maar sinds deze zomer lijkt hierin geleidelijk verandering te komen. Om werken weer te laten lonen, gaat de regering een toeslagenplafond invoeren. Op deze manier hoopt men dat er meer mensen gaan werken en dat migranten beter zullen integreren.