In Nederland is het een relevante vraag: loont werken nog wel? Steeds vaker wordt duidelijk dat het sociale stelsel in Nederland exorbitant is gegroeid. Vanwege het huidige toeslagensysteem ontvangen mensen in de bijstand soms exorbitante toeslagen, en moeten werkende mensen juist veel belasting afstaan.
Hierdoor ontstaan er scheve verhoudingen. Zo ontdekte Kamerlid Pieter Omtzigt dit voorjaar dat in totaal circa 10.000 werkende huishoudens inclusief subsidies minder te besteden hebben dan mensen in de bijstand.
Presentator Arjen Lubach maakt in De Avondshow korte metten met het Nederlandse toeslagensysteem. Met berekeningen via Nibud legt hij haarfijn bloot dat je beter minder kunt werken om aan het eind van de maand nog een mooi geldbedrag over te houden. Je hoeft minder belasting betalen, maar ontvangt wel meer subsidies: werken lijkt amper nog te lonen.
Sterker nog: in sommige gevallen kost werken juist geld, betoogt Lubach. En dat is onhandig, omdat Nederland momenteel enorme personeelstekorten heeft in de onderwijs en de zorg. Daarom stelt Lubach voor om arbeid minder te belasten en eventueel een voltijdsbonus in te voeren. Alleen op die manier gaat Nederland weer meer werken, besluit hij.
Maar het kan ook anders. Zweden staat bekend als een linkse natie, maar sinds deze zomer lijkt hierin geleidelijk verandering te komen. Om werken weer te laten lonen, gaat de regering een toeslagenplafond invoeren. Op deze manier hoopt men dat er meer mensen gaan werken en dat migranten beter zullen integreren.