In Nederland is het een steeds relevantere vraag: loont werken nog eigenlijk wel? Steeds vaker wordt duidelijk dat het sociale stelsel in Nederland exorbitant is gegroeid. In sommige gevallen gaat het stelsel zelfs zo ver dat een gezin in de bijstand meer geld ontvangt dan werkende mensen.
Ook in Zweden spelen deze problemen. Werkloze burgers komen in aanmerking voor toeslagen. Maar volgens premier Ulf Kristersson bestaat er een grote kans dat een gezin met één kind en twee werkloze ouders netto maandelijks meer overhoudt dan als één ouder voltijds een laagbetaalde baan neemt.
'Dit is totaal onredelijk,' schrijft hij op Facebook. 'Toeslagen in Zweden zijn niet zo hoog. Maar als ze op elkaar gestapeld zijn, kan het gevolg zijn dat het niet loont om te gaan werken.'
Daarom komt de regering nu met een tegenactie: de invoering van een toeslagenplafond. Er komt dus een maximum op de hoeveelheid toeslagen die een individuele burger kan ontvangen.
Op deze manier hoopt de regering dat meer Zweden 'ja zeggen tegen werk, nieuwe collega's en een eigen salaris'. Als de ouders werken, geeft dit volgens de regering ook een goed voorbeeld af aan de kinderen. Tot slot hoopt de regering dat migranten hierdoor beter geïntegreerd zullen raken in de Zweedse samenleving.
Sinds vorig jaar is er een rechtse revolte aan de gang in Zweden. Na een verkiezingsoverwinning voor het rechtse blok zetelt voor het eerst in lange tijd een rechtse regering in het Scandinavische land. Tot nu toe heeft de nieuwe regering zich vooral geprofileerd op migratiegebied, door het asielsysteem te hervormen. Nu blijkt dat ook economische thema's aan bod komen.