Helft Duitsers ziet regering met AfD wel zitten
De helft van alle Duitsers vindt het acceptabel als AfD in de regering komt. Dit blijkt uit een opiniepeiling van Civey, in opdracht van Der Spiegel. De populariteit is vooral groot in het oosten van het land. De landelijke verkiezingen zijn in het najaar van 2025.
Zoals nu gepland, zijn er pas over twee jaar weer landelijke verkiezingen in Duitsland. Maar als het moment zover is, zien de kansen er voor AfD goed uit. De partij is al jarenlang bezig aan een flinke opmars en staat momenteel als tweede in de peilingen. Ook blijkt nu dat bijna de helft (47 procent) van alle Duitsers geen probleem zou hebben met AfD in de regering.
Vooral in het oosten, voormalig DDR-gebied, is de partij populair: maar liefst 55 procent vindt daar een regering met AfD wel acceptabel. Vooral in de deelstaten Saksen, Thüringen en Brandenburg is de populariteit groot: daar krijgt AfD gemiddeld 32 tot 35 procent van de stemmen. In het westen van Duitsland vindt gemiddeld 44 procent een regering met AfD wel acceptabel.
De huidige regering bestaat uit de linkse partijen SPD en Groene, samen met de centrumrechtse FDP. Momenteel is driekwart van alle Duitsers erg ontevreden met het beleid, blijkt uit een recente opiniepeiling. De regering zou te veel prioriteit geven aan migranten en rijke mensen, aldus de respondenten.
Desondanks is de Duitse politiek erg sceptisch over AfD. Vorige week noemde bondskanselier Olaf Scholz de populariteit van AfD nog "zorgwekkend". Volgens hem is het belangrijk om de "democratie te verdedigen", vertelde hij bij Welt.
Populairder dan ooit ondanks bedreigingen
AfD wordt in reguliere media vaak beschreven als 'radicaal rechts' of zelfs 'extreemrechts'. De partij wil de immigratie fors inperken, komaf maken met het ambitieuze klimaatbeleid, minder wapensteun aan Oekraïne, en minder inmenging vanuit de Europese Unie. Op Europees niveau werkt AfD normaliter samen met de PVV, wat de ideologische verwantschap van de partijen onderschrijft.
Sinds zijn oprichting in 2013 neemt de populariteit van AfD elk jaar toe. Veel Duitsers zijn ontevreden over de aanhoudende inflatie, massa-immigratie en het groene beleid van de regering. In juli bemachtigde AfD zelfs zijn eerste burgemeesterspost. Ook zet middenpartij CDU inmiddels de deur open voor een lokale samenwerking met AfD.
Dit is ondanks de aanvallen en bedreigingen waarmee AfD-politici sinds kort te maken krijgen. Zo werd begin deze maand de landelijke co-voorzitter, Tino Chrupalla, neergestoken vlak voor de verkiezingen. De andere co-voorzitter, Alice Weidel, moest ruim twee weken onderduiken. Daarnaast gaan er steeds meer stemmen op om AfD als partij te verbieden. Lees hier meer.