AfD wordt vaak beschreven als radicaalrechts en extreemrechts. De partij wil immigratie naar Duitsland inperken en is kritisch over de Europese Unie. De binnenlandse veiligheidsdienst BfV merkte de partij begin dit jaar aan als 'verdacht' en sprak van extremistische elementen binnen de partij. BfV vindt het geoorloofd de partij te bespioneren. Dit was de eerste keer sinds de Tweede Wereldoorlog dat de geheime dienst een politieke partij als 'verdacht' heeft aangemerkt.
De meeste partijen in Duitsland weigeren met AfD samen te werken. Partijen werken juist vaak samen tegen AfD. Georg Maier, de sociaal democratische minister van binnenlandse zaken in Thüringen, beschreef de overwinning van AfD in de deelstaat in juni, als een 'alarm signaal voor alle democratische krachten'.
Ondanks de weerstand vanuit de heersende partijen is de populariteit van de AfD recent snel toegenomen, vooral in het oosten van Duitsland. Veel Duitsers zijn ontevreden over de aanhoudende inflatie, massa-immigratie en het dure groene beleid van bondskanselier Scholz.