KLM begint met gezichtsherkenning voor passagiers: zorgen over privacy
Nederlanders die willen vliegen naar Canada zullen nu minder lang in de rij hoeven te wachten. KLM experimenteert namelijk met een systeem waarbij reizigers van tevoren al digitaal gecheckt worden. Hierdoor hoeven ze bij het vliegveld alleen nog maar hun paspoort te scannen bij een speciaal poortje. Alhoewel de wachttijden zullen afnemen zijn er grote zorgen over de privacy. Passagiers moeten vingerafdrukken, gezichtsscans en andere persoonlijke gegevens verschaffen. Het experiment maakt deel uit van een Europese pilot voor een digitaal reisdocument.
Het kabinet kondigde het plan eind vorig jaar aan nadat er hevige kritiek was geweest op de lange wachtrijen tijdens de zomer van 2022. Door gezichtsherkenning zouden persoonlijke controles, die voor lange rijen zorgen, niet meer nodig zijn.
Vincent Böhre, jurist bij stichting Privacy, zegt tegen NPO Radio 1 dat veel reizigers de risico's van gezichtsherkenning lijken te onderschatten. 'Er worden al jarenlang steeds meer gegevens verzameld van vliegtuigpassagiers. Het gaat om steeds gevoeliger gegevens: gezichtsscans, vingerafdrukken, handtekeningen en zelfs je BSN-nummer wordt vooraf uitgelezen uit de chip van je paspoort. Het gaat steeds verder, waar houdt het op?'
Hij waarschuwt dat controle over persoonlijke gegevens misbruikt kan worden in de toekomst. 'We gaan steeds meer richting een surveillance-samenleving, moeten we dat wel willen? De geschiedenis leert dat dit soort systemen in de loop van de tijd altijd voor andere doelen worden gebruikt en misbruikt.'
Ook speelt het risico dat persoonlijke gegevens zullen lekken of gehackt kunnen worden. Begin dit jaar kwamen de persoonlijke gegevens van gepensioneerde KLM-werkers al vrij als gevolg van een datalek.
Opiniemaakster Eva Vlaardingerbroek was in 2022 meteen al kritisch over de aangekondigde proef. Ze verwees naar de lange wachtrijen van afgelopen zomer, en schreef: 'Precies zoals we dachten: de chaos was gecreëerd zodat ze nu een "oplossing" kunnen voordragen: het digitale ID.'
🇳🇱 KLM is starting its first try-out with Digital passports & ‘biometric boarding’ (facial recognition) in February under the pretext that it will help shorten the queues at Schiphol.
— Eva Vlaardingerbroek (@EvaVlaar) November 21, 2022
Just like we thought, the chaos was created on purpose to introduce the ‘solution’: digital ID.
Staatssecretaris Eric van der Burg (VVD) stuurde de Tweede Kamer vorig jaar namens het minsterie van Justitie en Veiligheid een brief over het nieuwe systeem. Daarin zegt hij dat de proef onderdeel zal uitmaken van een Europese pilot voor een digitaal reisdocument. Deze pilot is gebaseerd op de Digital Travel Credential (DTC): dit is een standaard voor een digitaal paspoort op de smartphone. Deze standaard is goedgekeurd door International Civil Aviation Organizaton (ICAO). Op termijn moet de invoering van zo'n DTC het mogelijk maken voor reisorganisaties om grensovergangen effectiever te laten verlopen.