Aandeel minderjarige asielzoekers neemt explosief toe in Nederland
Steeds meer alleenstaande minjarige vreemdelingen vragen asiel aan in Nederland. Het aantal is aanzienlijk gestegen in de afgelopen twee jaar. Volgens het IND komen ze vooral naar Nederland vanwege de gunstige asielvoorzieningen en de nareisregeling. Het is echter onduidelijk of de asielzoekers inderdaad allemaal minderjarig zijn.
In 2021 kwamen er nog 2.200 alleenstaande minderjarige vreemdelingen naar Nederland. Maar vorig jaar was dit aantal al gestegen naar 4.200, en dit jaar gaat het al om 5.400 minderjarigen tot en met december. Dit is een ruime verdubbeling in amper twee jaar tijd.
Nu vertegenwoordigen alleenstaande minderjarige asielzoekers zo'n 16 procent van de eerste asielaanvragen. In 2015 was dit nog zo'n 9 procent, blijkt uit nieuw onderzoek van WODC. Hiermee is Nederland bijna koploper in Europa. Dit jaar vroegen minderjarige asielzoekers alleen meer asiel aan in Duitsland en Oostenrijk. In 2015 stond Nederland nog op de zevende plek.
De meeste alleenstaande minderjarigen zijn Syriërs. Vaak woonden ze enkele jaren nabij Syrië, voordat ze besloten om naar West-Europa een rol. NOS meldt dat deze jongeren vaak vertrekken doordat bijvoorbeeld de 'economische omstandigheden' verslechteren in hun eerdere verblijfsland, zoals Turkije.
Volgens de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) kiezen ze voor Nederland omdat dit land een positief imago heeft van gunstige asielvoorzieningen en nareisregeling. Dit is ondanks de steeds langere wachttijden voor asielaanvragen.
Twijfels over leeftijd en motieven
Het is onduidelijk hoeveel asielzoekers, die zeggen minderjarig te zijn, dit ook echt zijn. In een botonderzoek van het Frans departement Marne komt namelijk naar voren dat 4 op de 5 vermeende migrantenkinderen eigenlijk volwassen is. Dit vertelde een Franse politicus, Charles de Courson, begin deze maand in het nationale parlement.
In 80 procent van de 240 gevallen bleek de asielzoeker volwassen botten te hebben,terwijl hij zei minderjarig te zijn. In Frankrijk krijgen minderjarigen extra financiële voorzieningen en kunnen niet het land worden uitgezet.
In 2019 bleek al dat driekwart van alle minderjarige asielzoekers in Frankrijk afkomstig is uit veilige landen als Algerije, Marokko en Tunesië. Volgens een parlementair rapport was de kans aanwezig dat de meeste van deze 'minderjarigen' eigenlijk al volwassen waren.