80% van alle 'minderjarige' asielzoekers is eigenlijk volwassen: "Dit kost veel belastinggeld"

Het lijkt erop dat veel minderjarige asielzoekers liegen over hun leeftijd. In een onderzoek van een Frans departement komt namelijk naar voren dat 4 op de 5 onderzochte migrantenkinderen eigenlijk volwassen is. Dit vertelt een Franse politicus, Charles de Courson, in het nationale parlement.
Marne is een Frans departement in de buurt van Parijs. De afgevaardigde namens deze regio, Charles de Courson, vertelt in het parlement over opmerkelijke onderzoeksresultaten van dit departement. Uit botonderzoek blijkt namelijk dat veruit de meeste minderjarige asielzoekers liegen over hun leeftijd. Van de 240 onderzochte gevallen bleek 80 procent botten te hebben die toebehoren aan volwassenen.
"80 procent van de alleenstaande migranten in het Franse departement Marne in het noordoosten die zichzelf minderjarig noemden, zijn dat niet”, concludeert De Courson in een parlementsbijdrage. Hij is lid van de centrumrechtse partij Unie van Democraten en Onafhankelijken (UDI).
Ondertussen kosten de faciliteiten voor minderjarige asielzoekers wel bijzonder veel belastinggeld, vervolgt De Courson. Minderjarigen krijgen extra financiële voorzieningen en kunnen niet het land worden uitgezet. Alleen al in Marne kost de verzorging van 160 'minderjarige' asielzoekers zo'n 5.000 euro per maand. Dat is dus 60.000 euro per jaar.
Mineurs non accompagnés : "Dans mon département, on en a actuellement 240 et suite aux contrôles, notamment des tests osseux, 80% se révèlent ne pas être des mineurs", déclare @C_deCourson (Liot).#Immigration #PJLImmigration #DirectAN pic.twitter.com/QYphYl21gX
— LCP (@LCP) November 27, 2023
Veiligelanders zijn oververtegenwoordigd
In 2019 bleek al dat driekwart van alle minderjarige asielzoekers in Frankrijk afkomstig is uit veilige landen als Algerije, Marokko en Tunesië. Volgens een parlementair rapport was de kans aanwezig dat de meeste van deze 'minderjarigen' eigenlijk al volwassen waren.
Het is onduidelijk of dit probleem ook speelt in Nederland. Uit een recent WOCD-onderzoek blijkt dat veiligelanders vooral naar Nederland komen voor de goede voorzieningen, lage straffen en de beschikbaarheid van drugs. De meeste veilgelanders kampen met mentale problemen, drugsverslaving en hebben gedragsproblemen, omdat de jongeren in hun thuisland vaak uit een moeilijke gezinssituatie komen.