EU wil kansloze asielzoekers werk geven mét kans op gezinshereniging
De Europese Commissie komt met een voorstel om arbeidsmigratie te bevorderen, met name voor economische migranten uit Marokko en Tunesië. Via een online platform worden de migranten gekoppeld aan bedrijven als goedkope werkkrachten. Daarna volgt taalles en zelfs hulp bij gezinshereniging. In de EU is er echter amper enthousiasme voor het plan.
Momenteel ondernemen Marokkanen en Tunesiërs nog een levensgevaarlijke boottocht over de Middellandse Zee om naar Europa te komen. Vervolgens worden ze afgewezen bij de asielprocedure, omdat ze niet uit een oorlogsgebied komen, maar alleen zoeken naar betere economische voorzieningen.
Daarom wil Eurocommissaris Ylva Johansson een legaal alternatief bieden voor deze migratiestromen, meldt De Telegraaf. Met haar voorstel worden de economische migranten via een online platform gekoppeld aan bedrijven die personeel zoeken. Hiermee hoopt Johansson de personeelstekorten op te lossen voor tientallen beroepen in Europa.
"Je kunt het vergelijken met een soort Tinder waarbij we werkzoekenden met werkgevers matchen", zegt Johansson in Brussel. "We moeten ook iets doen aan racisme, want dat vormt voor sommige mensen een drempel om naar Europa te komen."
Kritiek en zorgen om voorstel
Zodra migranten zijn aangenomen bij een bedrijf, ontvangen ze ook taalles en hulp bij gezinshereniging. De Commissie is zelf blij met het voorstel. Volgens De Telegraaf is het platform aldaar omgedoopt tot 'talentenvijver'. Er moet een proef komen waaraan lidstaten zich vrijwillig kunnen meedoen.
Maar buiten de Commissie is er amper enthousiasme voor het plan. Het verstrekken van werkgvergunningen is momenteel een taan van lidstaten, niet van de Europese Unie. Bovendien kunnen de migranten, als ze eenmaal zijn aangenomen bij een bedrijf, overal heen reizen vanwege de open grenzen.
Daarnaast wordt er getwijfeld aan de effectiviteit van het voorstel. "Natuurlijk speelt krapte op de arbeidsmarkt een rol, maar wat we vooral gaan zien, is dat een Oost-Europese seizoens- of glasvezelarbeider wordt vervangen door een Aziatische of Afrikaanse met nog minder rechten en onder nóg slechtere arbeidsomstandigheden. Dat is gewoon een heel slecht idee", stelt Petra Bolster van FNV tegenover De Telegraaf.
Ook zijn er andere zorgen. Asielzoekers uit veilige landen, zoals Marokko en Tunesië, zijn namelijk enorm oververtegenwoordigd in de Nederlandse criminaliteitscijfers. Uit een recent WOCD-onderzoek blijkt dat veiligelanders vooral naar Nederland komen voor de goede voorzieningen, lage straffen en de beschikbaarheid van drugs. De meeste veilgelanders kampen met mentale problemen, drugsverslaving en hebben gedragsproblemen. Dit is zo omdat de jongeren in hun thuisland vaak al uit een moeilijke gezinssituatie komen
Asielcrisis in Europa
Critici vrezen dat het EU-plan een aanzuigende werking kan hebben. Maar ondertussen kan Europa de de huidige asielinstroom al nauwelijks aan. Alleen al dit jaar heeft de EU ruim 800.000 asielzoekers geregistreerd. Dit is een flinke stijging ten opzichte van voorgaande jaren, vooral vanwege een asielexplosie uit Mali en Soedan. De kans is aanwezig dat de EU aan het einde van 2023 één miljoen asielzoekers zal hebben geregistreerd in één jaar tijd.
Het echte aantal migranten ligt echter nog hoger vanwege de illegale migratie. Al in januari constateerde de EU-grenswacht Frontex dat dit dit aantal vorig jaar explosief is gestegen. In 2022 kwamen meer dan 300.000 illegale immigranten succesvol de EU binnen. Dit was het hoogste aantal sinds 2016.
Ondertussen geven steeds meer EU-lidstaten aan dat zij niet meer migranten kunnen opvangen. Zo meldde de Duitse president Frank-Walter Steinmeier in oktober dat zijn land, net als Italië, een limiet heeft bereikt qua migratie. Daarom riep hij op tot onder meer een betere grensbewaking.