Studie: veiligelanders kiezen Nederland voor comfort, lage straffen en drugs
Uit een nieuw WOCD-onderzoek blijkt dat veiligelanders vooral naar Nederland komen voor de goede voorzieningen, lage straffen en de beschikbaarheid van drugs. Ook spelen het wekelijkse leefgeld en de gebrekkige terugstuurregeling tussen Nederland en Marokko een rol.
Onderzoekers van Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC), van het ministerie van Justitie en Veiligheid, spraken met begeleiders van asielopvangcentra in Nederland, België, Frankrijk, Spanje en Italië over minderjarige asielzoekers uit landen als Marokko en Algerije. Nu presenteren zij hun rapport 'I have nothing to lose'.
In het onderzoek komt een opvallend beeld naar voren. Zo wordt er in de meeste gevallen getwijfeld of de jonge veiligelanders wel echt minderjarig zijn. Ook kampen de meesten met mentale problemen, drugsverslaving en hebben ze gedragsproblemen. Dit is zo omdat de jongeren in hun thuisland vaak al uit een moeilijke gezinssituatie komen, vat RTV Noord samen.
Veiligelanders komen per definitie uit een land waar er geen oorlogssituatie is. Daarom hebben ze minimale kans op een Europese verblijfsvergunning. Desondanks reizen de jongeren naar Nederland. Naar eigen zeggen doen ze dit om een aantal redenen. Zo zijn ze tevreden over het wekelijkse leefgeld dat ze krijgen en de 'goed georganiseerde en comfortabele opvangcentra', aldus het rapport.
Criminele activiteiten
Maar ook de lage straffen zijn een belangrijke reden om naar Nederland te gaan. Onderzoekers merken op dat veiliglanders criminele activiteiten aangaan om te overleven, zoals drugsdealen en diefstal. De veiligelanders geven aan dat ze in Nederland makkelijk aan drugs kunnen komen, en ook eenvoudig in drugs kunnen dealen. De politie wordt omschreven als 'vriendelijk', waardoor gedragsproblemen of strafbare feiten minder consequenties hebben dan in andere EU-lidstaten.
Tot slot speelt het gebrek aan een terugstuurregeling tussen Nederland en Marokko een rol. Sinds enkele jaren is deze overeenkomst er wel, maar het heeft nog maar weinig effect. Uit onderzoek van NOS en Nieuwsuur blijkt dat er de 'Marokko-deal' op cruciale onderdelen nauwelijks werkt.