EU registreert 800.000 asielzoekers dit jaar: hoger dan voorgaande jaren
Alleen al dit jaar heeft de Europese Unie ruim 800.000 asielzoekers geregistreerd. Dit is een flinke stijging ten opzichte van voorgaande jaren, vooral vanwege een asielexplosie uit Mali en Soedan. De kans is aanwezig dat de EU aan het einde van 2023 één miljoen asielzoekers zal hebben geregistreerd in één jaar tijd. Het echte aantal migranten ligt echter nog hoger vanwege de illegale migratie.
In totaal gaat het om 801.459 asielaanvragen sinds het begin van dit jaar, blijkt uit cijfers. Dit is een flinke stijging ten opzichte van recente jaren. Als het aantal asielaanvragen voor 2024 oploopt tot één miljoen, zal dat het hoogst zijn sinds 2016.
De meeste asielzoekers komen uit Syrië, Afghanistan en Turkije. Maar de stijgende asielinstroom komt vooral door de interne onrust in Mali en Soedan. Dit jaar is het aantal Malinezen namelijk toegenomen met maar liefst 733 procent. Het aantal Soedanezen is gestegen met 450 procent.
Al in mei waarschuwde de Verenigde Naties dat de grote politieke onrust in Soedan zal kunnen stijgen tot een nieuwe vluchtelingenstroom van maar liefst 800.000 vluchtelingen in totaal. Verwacht werd dat een deel ervan naar de EU zou komen.
Vooralsnog is onduidelijk hoe hoog het aantal illegale asielzoekers is. Al in januari constateerde de EU-grenswacht Frontex dat dit aantal vorig jaar explosief is gestegen. In 2022 kwamen meer dan 300.000 illegale immigranten succesvol de EU binnen. Dit was het hoogste aantal sinds 2016.
Geen plek meer voor opvang
Ondertussen geven steeds meer EU-lidstaten aan dat zij niet meer migranten kunnen opvangen. Zo meldde de Duitse president Frank-Walter Steinmeier vorige maand dat zijn land, net als Italië, een limiet heeft bereikt qua migratie. Hij wees erop dat Duitsland in de eerste helft van 2023 éénderde van alle vluchtelingen in de EU heeft opgevangen. Daarom riep hij op tot onder meer een betere grensbewaking.
In september kwam het Italiaanse eilandje Lampedusa wereldwijd in het nieuws vanwege de asielcrisis daar. Duizenden nieuwe migranten kwamen in 48 uur tijd aan per boot, terwijl er op het eiland amper vierhonderd opvangplekken waren. Dit leidde tot een enorme crisis op he eiland. Burgemeester Filippo Mannino besloot de noodtoestand uit te roepen.