Op Lampedusa zijn er momenteel tekorten aan voedsel, water en vooral slaapplaatsen. Er heerst een chaos op het grote eiland, dat momenteel bestaat uit ruim zesduizend lokale inwoners en bijna zevenduizend vluchtelingen.
Het hoge migrantenaantal komt doordat er in de afgelopen paar dagen duizenden migranten aankwamen per bootjes. Ondertussen is er een opvangcapaciteit voor slechts enkele honderden migranten op het eilandje. De migranten zijn voornamelijk afkomstig uit Afrikaanse landen van onder de Sahara-woestijn.
Donderdagochtend probeerden tientallen migranten het opvangcentrum te ontvluchten, meldt AD. Het is een teken van dat Lampedusa op instorten staat. "Help ons alsjeblieft", roept burgemeester Filippo Mannino bijna wanhopig in de Italiaanse pers. "Stuur personeel en middelen." Hij heeft inmiddels de noodtoestand afgekondigd op het eiland.
Strengere maatregelen aangekondigd
Ook in de Italiaanse politiek zijn er grote zorgen om de migrantiekwestie. "Met de komst van duizenden mensen kunnen we niet spreken van spontane en geïsoleerde episodes, maar van een oorlogsdaad", sprak vicepremier Matteo Salvini woensdag. "Deze landingen zijn opzettelijk en georganiseerd en staan symbool voor een socialistisch geleid Europa dat ver afstaat van de behoeften van zijn burgers, te beginnen met de Italiaanse. Tegenover een crimineel systeem moet men met alle beschikbare middelen reageren."
Om de massa-immigratie de kop in te drukken heeft de Italiaanse premier Giorgia Meloni een reeks aan nieuwe maatregelen aangekondigd. Op rechts krijgt Meloni sinds dit jaar het verwijt te veel migranten toe te laten. Dit is niet voor niets: het aantal illegale migranten is tijdens haar eerste jaar als premier juist verdubbeld. Meloni zegt nu specifiek de strijd tegen illegale overstekers te willen aangaan.