Sociale huurders zien energierekening stijgen door verduurzaming: 'We zijn genaaid'
Sociale huurders Amsterdam-Noord voelen zich beduveld. Sinds kort zijn ze aangesloten op de stadswarmte, omdat dit aardgasvrij en dus duurzaam is. Maar ondanks de mooie beloften zien ze hun energierekening stijgen met wel 800 tot 1000 euro per jaar.
Verduurzaming blijkt niet altijd een goedkopere optie. Dit ondervinden de inwoners in de Gentiaanbuurt in Amsterdam-Noord, zoals Lianne Verhaar. Vorig jaar verhuisde zij hierheen omdat woningcorporatie Ymere haar oude woning ging renoveren. Haar nieuwe huis is aangesloten op stadswarmte en dus aardgasvrij. Maar Lianne kreeg de belofte dat haar energierekening niet hoger zou uitvallen, vertelt ze bij AT5.
Stadswarmte haalt energie uit afvalverbranding bij de biomassa- en elektriciteitscentrale. Er wordt geen aardgas gebruikt, en dus geldt het als duurzaam. Daarom proberen veel woningcorporaties om hun inwoners naar zo'n woning te laten verhuizen. Van 2040 moeten namelijk alle sociale huurwoningen in Amsterdam aardgasvrij zijn.
Maar de stadswarmte blijkt niet een gedroomde oplossing. Lianne, evenals andere inwoners, zien hun energierekening namelijk enorm stijgen. "De ervaring is dat het duurder is dan aardgas was", vertelt ze bij AT5. "Dat een rekening dan zo gigantisch stijgt voor sociale huurders, 800 tot 1000 euro per jaar, valt niet te begrijpen."
De vaste jaarlijkse kosten zijn bij Vattenfall, de enige leverancier van stadswarmte, vele malen hoger dan bij gas. Vattenfall heft de maximaal toegestane prijs, naar eigen zeggen vanwege de kosten voor de uitbreiding van het warmtenet en innovatie.
Maar dit stuit op onbegrip bij Lianne. Zij zegt zich genaaid te voelen door Ymere en vindt de belofte korting oneerlijk. "Leg je dan die rekening bij de armste mensen in Amsterdam?" zegt ze bij AT5. "Ze leggen ons dit op, ze beloven dat het allemaal goed gaat komen, en nu het niet goed komt, moeten we het maar uitzoeken. Zo werkt het toch niet?"