Aboutaleb wil vrije pers aan banden leggen: 'Zeer uitzonderlijk'
De geweldsincidenten, zoals explosies en beschietingen, nemen alleen maar toe in Rotterdam. Daarom komt burgemeester Ahmed Aboutaleb nu met een nieuwe maatregel. In plaats van het geweld aan te pakken, wil hij alleen dat de media er minder over schrijven. Dit schiet in het verkeerde keelgat van Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ).
Rotterdam kampt met toenemende criminaliteit. Vorig jaar rees het al de pan uit, en dit jaar zet de trend zich alleen maar door. Alleen al in de voorbije drie weken waren er 25 incidenten: ongeveer één per dag. De geweldsincidenten worden voornamelijk toegeschreven aan drugscriminaliteit.
Nu komt burgemeester Ahmed Aboutaleb (GroenLinks-PvdA) met een plan van aanpak. Hij wil dat de veiligheidsdriehoek in Rotterdam (gemeente, politie en het OM) voortaan terughoudend is in de berichtgeving aan de media over geweldsincidenten. Dit noemt hij een 'zeer uitzonderlijke' situatie, maar wel eentje die noodzakelijk is. Volgens hem controleren drugsbazen 'in een ver land' namelijk via de media of een aanslag is gelukt, om de aanslagpleger te kunnen betalen.
Dit voorstel doet Aboutaleb tijdens een raadsdebat over de stijging in zware geweldsincidenten in de regio Rotterdam. Al meteen is er weinig enthousiasme, zeker van de partijen Leefbaar Rotterdam, DENK en FVD. De fracties maken zich grote zorgen om de toenemende criminaliteit, en Leefbaar wil desnoods het leger inzetten om het geweld tegen te gaan. Ook benadrukken ze dat mediaberichtgeving belangrijk is om op de hoogte te blijven voor hun werk.
Journalisten zijn kritisch
Ook de Nederlandse Vereniging voor Journalisten (NVJ) is niet te spreken over het voorstel van Aboutaleb. "Niet alleen de journalistiek, maar ook betrokkenen, omwonenden en burgers zijn gebaat bij tijdige en adequate berichtgeving die nodig is om indianenverhalen en maatschappelijke onrust te voorkomen", laat algemeen secretaris Thomas Bruning weten in een persbericht.
Bruning is weinig onder de indruk van Aboutalebs argumentatie. Volgens hem hebben drugsbazen in het buitenland echt niet alleen de reguliere media nodig om te weten of een aanslag is geslaagd. "Criminelen hebben genoeg communicatiemiddelen om erachter te komen of een aanslag is geslaagd. Mediastilte zal daarop geen invloed hebben", benadrukt hij.