Boycot Buitenhof rechtse politici? Dit zeggen de cijfers
De bekende NPO-talkshow Buitenhof blijkt lang geen podium te bieden aan alle politieke geluiden. Alleen al dit seizoen blijken vooral GL-PvdA en demissionaire regeringspartijen te mogen aanschuiven. Bij PVV en Forum staat de teller vooralsnog op nul.
Sinds 1 oktober is er een nieuw seizoen van Buitenhof. Maar hoewel de NPO als publieke omroep een goede afspiegeling van de samenleving zou moeten zijn, lijkt hiervan weinig terecht te komen bij de prominente talkshow. Uit cijfers van Diversiteitswatch blijkt dat rechtse oppositiepartijen er bekaaid van afkomen bij het deurbeleid van Buitenhof.
De meest aanwezige partij is GroenLinks-PvdA. Tot nu toe mocht negen keer een politicus van deze partij aanschuiven bij de talkshow. Op de volgende plekken staan de demissionaire regeringspartijen: CDA (acht keer), gevolgd door VVD (vijf keer) en D66 (vier keer). Daarna komt SP (drie keer). Ook mochten NSC, BBB en PvdD ieder één keer aanschuiven. De teller bij PVV, Forum en JA21 staat vooralsnog op nul.
Of de rechtse oppositiepartijen allemaal zijn uitgenodigd, blijft vooralsnog onduidelijk. Naar verluidt wijst Geert Wilders regelmatig interview-verzoeken af van de NPO. Ook Thierry Baudet zou weigeren te komen.
Eenzijdig deurbeleid
Ook bij andere NPO-talkshows als Op1 en Sophie & Jeroen blijken rechtse politici minder vaak aan te schuiven. Hetzelfde geldt voor commerciële talkshows als Jinek. Hierdoor hebben rechtse politici aanzienlijk minder zendtijd op de publieke en commerciële televisiekanalen dan hun linkse ambtsgenoten. Vooral in verkiezingstijd, eind vorig jaar, was er veel zendtijd voor de demissionaire regeringspartijen.
Er komt steeds meer kritiek op dit eenzijdige deurbeleid. In december haalde BBB-Kamerlid Mona Keijzer al uit naar de NPO. Ze stelde onder meer de neerbuigendheid richting de gewone burger aan de orde. Ook zei ze het onbegrijpelijk te vinden dat de NPO in deze tijd, met deze verkiezingsuitslag, iedere dag een 'linkse talkshow' maakt.
Vorig jaar spraken Marjolein Faber (PVV) en Johan Dessing (FVD), de (toenmalige) fractievoorzitters in de Eerste Kamer, bij NieuwRechts over hun mediaboycot. Zij vertelden dat hun partij de rug recht houdt. "Tegenwoordig moet je je informatie van het internet halen, want de mainstream media loopt allemaal aan de leiband van de politieke elite," aldus Faber.