Veel zendtijd voor regeringspartijen in verkiezingstijd, met D66 voorop
Sinds de val van het kabinet krijgen VVD, D66, CDA en CU bovengemiddeld veel zendtijd bij NPO-talkshows, blijkt uit cijfers van Diversiteitswatch. Hoewel alle regeringspartijen op (ernstig) verlies staan in de peilingen, worden ze nog steeds veruit het vaakst uitgenodigd, samen met GroenLinks-PvdA. Ondertussen schuiven rechtse partijen als PVV, FVD en BVNL überhaupt niet aan.
In aanloop naar de verkiezingen is het belangrijk voor partijen om zichtbaar te zijn in de media. Maar sommige partijen lukt dit veel beter dan andere. Uit cijfers van Diversiteitswatch blijkt bijvoorbeeld dat de regeringspartijen en GL-PvdA veel vaker mogen aanschuiven bij NPO-praatprogramma's dan de oppositie.
Vooral bij Op1 zijn de statistieken opvallend. Sinds de val van het kabinet is driekwart van alle aangeschoven politici (74 procent) lid van VVD (21 keer), D66 (16 keer), CDA (12 keer), ChristenUnie (10 keer) of GL-PvdA (13 keer). De partij van Omtzigt, NSC, die momenteel vrijwel de grootste is in de peilingen, mag tot nu toe slechts driemaal aanschuiven. Rechtse partijen als PVV, FVD en BVNL zijn überhaupt niet uitgenodigd.
Ook bij Buitenhof is er duidelijk sprake van een patroon. Begin september bleek dat, bij het nieuwste seizoen, maar liefst 92 procent van alle uitgenodigde politie afkomstig was van regeringspartijen of GL-PvdA. Het CDA en de VVD waren hierbij koploper. Rechtse partijen als PVV, FVD en BVNL waren niet uitgenodigd. Bij Collegetour was dit percentage begin september gelijkaardig, namelijk 90 procent. Vooralsnog lijkt Diversiteitswatch geen recentere cijfers te hebben van Buitenhof en Collegetour.
Vooral D66 populair bij reguliere media
In verkiezingstijd krijgt vooral D66-leider Rob Jetten opmerkelijk veel gastoptredens. Uit speurwerk van GeenStijl blijkt dat Jetten in de afgelopen drie weken maar liefst 23 keer een groot podium heeft gehad. Zo mocht hij verschijnen bij talkshows op nationale televisie en had hij interviews in grote kranten. Ondertussen staat D66 op zwaar verlies in de peilingen. Momenteel heeft de partij nog 24 zetels, maar na de verkiezingen zullen dat er naar verwachting nog vier tot acht zijn.
Al langere tijd blijkt dat praatprogramma's bij NPO en RTL rechtse politici massaal links laten liggen. Bij talkshows als Op1, Buitenhof, Jinek en Khalid & Sophie worden politici van linkse en regeringspartijen veel vaker uitgenodigd dan van rechtse en oppostiepartijen. Hierdoor hebben rechtse politici aanzienlijk minder zendtijd op de publieke en commerciële televisiekanalen dan hun linkse collega's. Dit leidt tot verontwaardiging bij de rechtse achterban. 'Is een democratie waarin dit plaatsvindt wel een "democratie"?' wil emeritus hoogleraar Paul Cliteur weten.
Ondertussen staan alle regeringspartijen op (zwaar) verlies in de peilingen. Bij VVD en ChristenUnie valt het relatief mee, maar vooral D66 en CDA zullen naar verwachting gedecimeerd worden na de verkiezingen. Ondertussen zitten PVV, NSC en BBB juist enorm in de lift, ten opzichte van de vorige Tweede Kamerverkiezingen in 2021.